Сподели новината.

Влак-стрела ще свързва Сливница и София за 10-15 минути. За проекта разказа пред kmeta.bg градоначалникът на Сливница Васко Стоилков. „Много енергия съм хвърлил железницата да стане факт, аз я наричам метро, но тя ще ни преобрази като община“, споделя кметът.

В момента текат всички нужни процедури, отчуждават се и имотите на хората. Железницата ще има връзка с метростанция в София, за нея вече има шайба и няма да се изгражда тепърва. Тя ще е разположена между станция „Обеля“ и „Сливница“, а хората, идващи от града, ще стигат до нея само по един ескалатор – от крайградската до градската железница. Над нова метростанция ще бъде изградена самата гара. По този начин няма да се губи време или да се ходи дълго време пеша.

В град Сливница пък ще се изгради естакада, на 9 метра височина. Цялата ще бъде на колони, а върху нея отгоре ще бъде гарата. „Съоръжението ще е много красиво, ще отвори града, а самата железница ще ни помогне много за бъдещето развитие“, убеден е Васко Стоилков.

В момента тече общественета поръчка за избор на фирма на строежа. Това означава, че до броени месеци ще започне и самият строеж, който пък ще отнеме поне няколко години поради мащабността на проекта. „Линията някой ден, в бъдеще, ще свързва Западна Европа и Азия, но в момента се изграждат 3 участъка. Единият лот е София – Волуяк, вторият – Волуяк – Петърч и третият – Петърч – Драгоман“, обясни Стоилков. Тези части също ще са част от международната линия, която някой ден ще стига до Западна Европа. Там вече на няколко места е изградена, при нас трябва да се направи участъкът Драгоман – Калотина. „Ако и сърбите го направят в определените срокове, скоро ще ходим в Белград на кафе, ще стигаме за около 3 часа, а пък Ниш – София ще е по-близо, отколкото Ниш – Белград“, обещава кметът на Сливница.

Той е убеден, че това ще промени не само живота на хората в България, но и този на Балканите. „Железницата ще е от полза и за бизнеса, и за туризма в региона. Ще станем модерно общество. Ако се свържем всички народи на Балканите, перспективите пред нас ще са много повече“, убеден е Васко Стоилков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук