ВКС оправда кмета на Скутаре за кражбата на булдозер

0
18
Judge gavel and scale in court. Legal concept
Judge gavel and scale in court. Library with lot of books in background
Сподели новината.

Върховният касационен съд (ВКС) оправда кметът на пловдивското село Скутаре за кражба на булдозер. ВКС остави в сила въззивната присъда от 24.11.2022 г. по в.н.о.х.д. № 1788/2022 г. на Окръжен съд – Пловдив. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

С присъда от 06.07.2021 г. на Районен съд – Пловдив Стоян Добрев бе признат за виновен в това, че на 09.02.2012 г. в с. Скутаре, обл. Пловдив, при условията на посредствено извършителство чрез три лица е отнел чужда движима вещ – булдозер на стойност 8350 лв., от владението на Атанас И. без негово съгласие и го присвоил.

За извършеното престъпление Добрев получи наказание “лишаване от свобода” за срок от 1 година, което е отложено за три години. Освен това той е осъден да плати на гражданския ищец и частен обвинител Атанас И. обезщетение за причинените му имуществени вреди в размер на 8350 лева.

Според ВКС Окръжният съд – Пловдив е анализирал уличаващите подсъдимия показания на свидетелите Петър И. и Тодор И. и е дал ясен и нетърпящ основателни критики отговор защо въз основа на тях не може да се потвърди първоинстанционната осъдителна присъда и следва да се постанови нова оправдателна такава.

Различното си становище от това на първоинстанционния съд относно тяхната достоверност и надеждност въззивният съд не е заявил произволно, а при стриктно съобразяване на правилата за аналитичната доказателствена дейност на въззивната инстанция, като конкретно е посочил с кои обективни доказателствени източници те влизат в непреодолимо противоречие и така се компрометират до степен да не могат да формират вътрешно убеждение на контролирания съд да ги кредитира и да установи въз основа на тях извод за авторството и вината на подсъдимия.

За да стигне до извод за тяхната недостоверност относно участието на подсъдимия Добрев в извозването на булдозера и продажбата му за скрап, окръжният съд е анализирал внимателно показанията на двамата основни свидетели, като, от една страна, е отчел противоречивите заявления, които те са направили за значими факти от предмета на доказване в отделните разпити в досъдебното производство и пред първоинстанционния съд, а от друга, е съпоставил показанията им с останалите доказателствени материали, в резултат на което е приел, че освен постоянната им промяна и опит за надграждане с уличаващи подсъдимия данни те се конфронтират с почти всички гласни и писмени доказателства, включително с показанията на автокраниста, собственика на автокрана и водача на камиона, с който булдозерът бил доставен в пункта за вторични суровини.

От ВКС посочват, че не може да бъде възприета тезата за допуснато нарушение на материалния закон, след като не е доказано по несъмнен начин, че подсъдимият Добрев е посредствен извършител на кражбата.

--------------------------

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here