неделя, юли 21, 2024

ВКС оправда кмета на Скутаре за кражбата на булдозер

Date:

Сподели новината.

Върховният касационен съд (ВКС) оправда кметът на пловдивското село Скутаре за кражба на булдозер. ВКС остави в сила въззивната присъда от 24.11.2022 г. по в.н.о.х.д. № 1788/2022 г. на Окръжен съд – Пловдив. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

С присъда от 06.07.2021 г. на Районен съд – Пловдив Стоян Добрев бе признат за виновен в това, че на 09.02.2012 г. в с. Скутаре, обл. Пловдив, при условията на посредствено извършителство чрез три лица е отнел чужда движима вещ – булдозер на стойност 8350 лв., от владението на Атанас И. без негово съгласие и го присвоил.

За извършеното престъпление Добрев получи наказание “лишаване от свобода” за срок от 1 година, което е отложено за три години. Освен това той е осъден да плати на гражданския ищец и частен обвинител Атанас И. обезщетение за причинените му имуществени вреди в размер на 8350 лева.

Според ВКС Окръжният съд – Пловдив е анализирал уличаващите подсъдимия показания на свидетелите Петър И. и Тодор И. и е дал ясен и нетърпящ основателни критики отговор защо въз основа на тях не може да се потвърди първоинстанционната осъдителна присъда и следва да се постанови нова оправдателна такава.

Различното си становище от това на първоинстанционния съд относно тяхната достоверност и надеждност въззивният съд не е заявил произволно, а при стриктно съобразяване на правилата за аналитичната доказателствена дейност на въззивната инстанция, като конкретно е посочил с кои обективни доказателствени източници те влизат в непреодолимо противоречие и така се компрометират до степен да не могат да формират вътрешно убеждение на контролирания съд да ги кредитира и да установи въз основа на тях извод за авторството и вината на подсъдимия.

За да стигне до извод за тяхната недостоверност относно участието на подсъдимия Добрев в извозването на булдозера и продажбата му за скрап, окръжният съд е анализирал внимателно показанията на двамата основни свидетели, като, от една страна, е отчел противоречивите заявления, които те са направили за значими факти от предмета на доказване в отделните разпити в досъдебното производство и пред първоинстанционния съд, а от друга, е съпоставил показанията им с останалите доказателствени материали, в резултат на което е приел, че освен постоянната им промяна и опит за надграждане с уличаващи подсъдимия данни те се конфронтират с почти всички гласни и писмени доказателства, включително с показанията на автокраниста, собственика на автокрана и водача на камиона, с който булдозерът бил доставен в пункта за вторични суровини.

От ВКС посочват, че не може да бъде възприета тезата за допуснато нарушение на материалния закон, след като не е доказано по несъмнен начин, че подсъдимият Добрев е посредствен извършител на кражбата.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...

Братя Дадурян измиха очите на Апостола

Заглавието е метафорично, но то си има предистория. Едно...

Огнен ужас край бензиностанция в Харманли, опасност от взрив

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На...