Сподели новината.

Средната заплата в Германия през 2021 г. е 4 093 евро. В сравнение с предходната година тази цифра нараства с 2,81% – през 2021 г. стойността й е равна на 3 981 евро.

Размерът на заплащането зависи от вида на работата и региона на Германия. По-специално, по-малко от средното се плаща на шофьорите на автомобили – 2 293 евро, и повечето на хирурзите. Средната им печалба се колебае около 5 500 долара.

Средният доход на училищните учители в Германия е 3600 евро. За сравнение, в Украйна учител в средно училище получава средно 250 евро.

Разликите в средните заплати на регионално ниво ще бъдат подробно описани по-долу. Засега ще предоставим данни само за три града. Така средната заплата в Берлин е 3 464 евро, а във Франкфурт на Майн – 4 587. За да се изненадате, че средният доход от работа в столицата на Германия е по-малък, не си струва. В крайна сметка Франкфурт на Майн е един от световните центрове на икономика и търговия. Дори седалището на Европейската централна банка се намира в този град.

Друг икономически силно развит регион на Германия е Бавария. Средната заплата в Мюнхен – столицата й – е една от най-високите в страната. През 2021 г. размерът му е около 4 330 евро. В Нюрнберг заплата е около 3800 евро .

И няколко думи за средната заплата в Германия. Според данни, публикувани от Федералното статистическо бюро, нетната заплата за пълен 8-часов ден варира от 59 до 67% от брутната заплата.

Въз основа на този параметър финансовите анализатори са изчислили, че след данъци средната заплата в Германия изглежда така:
Период на работа Заплата, €
Нетна заплата на час 15.08
Нетна заплата за седмицата 603,2
Нетна заплата за 160 часа месечно 2 578,59

Заплати за индустриалните сектори

По-горе беше посочено, че доходите на служителя зависят, наред с други неща, от сферата на заетостта. Нека да разгледаме накратко списъка с най-„парични“ индустрии.

Най-високите заплати в Германия в петролния и газовия сектор на минната индустрия. Например, не само сондажни инженери, но и майстори на петролни платформи могат да получат до 7 000 евро „чисто“.
Над средното ниво се оценява работата в областта на въздушния транспорт в Германия. Междувременно стачката от служителите на авиокомпанията, включително водещата авиокомпания Lufthansa, не е рядкост. По време на протестните акции служителите на този въздушен превозвач са длъжни не само да повишат заплатите си, но и да разрешат въпроса за обезщетението в случай на ранно пенсиониране по здравословни причини.
Добре в Германия печелят специалисти по информационни технологии и телекомуникации. В ИТ индустрията на тази страна работят около 710 000 души и тази индустрия е втората по големина.
Банков сектор. Заплатите на служителите на финансовите институции до голяма степен зависят от региона, в който функционира клона. На изток банковите служители обикновено получават по-малко от колегите си, работещи в западните региони.
Хотелски бизнес. Хотелският бизнес представлява 40% от брутния доход на германския туристически бизнес. Нивото на услугите, предоставяни в този сегмент на бизнес активността, непрекъснато се увеличава.

За по-лесното усвояване в таблицата са дадени числените данни, характеризиращи заплатите в тези и някои други отрасли:
клон Заплата брутно, евро
Добив на газ и нефт 10770
Въздушен транспорт 7880-15380
ИТ индустрия 7380
Банките 6190 (Саксония) – 8300 (Хесен)
Хотелски бизнес 3500
Кетъринг сфера 3400
Услуги по заетостта 3260

Заплати в Германия по професия

Заплатите в Германия по професия до голяма степен се определят от тенденциите на пазара на труда. Има области, в които работодателите трябва да плащат повече, така че добрите професионалисти да не бъдат примамвани от конкурентите. Следователно разликите в заплатите са доста значителни.

Но на крайната стойност на този показател влияят и някои други фактори. Говорете за тях по-долу.

Средните заплати по професии в Германия, които са сред най-високо платените, са представени в следната таблица:
Професия \ позиция Заплата, хиляди евро
Главен лекар на лечебно заведение 8.3
инженер до 5.6
програмист 4-4,5
зъболекар 3,6-4,4
пожар 4-4,2
Полицай 2,8-4,2

Заплатата на инженера в Германия зависи от специализацията. Например заплатата на електротехника е приблизително 5 440 евро. А специалист с висше техническо образование, работещ в леярни, получава 6200 евро.

Заслужава да се отбележи още един момент: в държава, която спазва закона като Германия, се използват и така наречените черни пари. И тук просто хората, които получават заплащане по тази схема, имат най-висок доход. Те включват например брокери, чиито доходи зависят от нивото на продажбите на пазара на недвижими имоти.

Представители на творческите професии: актьори, писатели, дизайнери, музиканти, художници и хора, ангажирани в областта на високата мода, също могат да се похвалят с добри приходи.

Възнаграждение по региони на Германия

Заплатата за определена длъжност се определя от работодателя заедно с профсъюза. Следователно заплатите в различните административни и териториални единици на Германия се различават.

Средните данни за всички региони на тази страна са посочени в таблицата по-долу:
земя Заплата, евро
Байерн 5141
Баден-Вюртемберг 5175
Бранденбург 3687
Бремен 4690
Хамбург 4778
Хесен 5279
Мекленбург-Предна Померания 3554
Долна Саксония 4527
Райнланд-Пфалц 4721
Saar 4735
фина прежда 3767
Саксония-Анхалт 3685
Северен Рейн-Вестфалия 4980
Тюрингия 3730
Шлезвиг-Холщайн 4489

Предишна статияНово 20 в Левски! Появи се друг вариант за спасението

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук