Вижте в чии ръце са най- баровските яхти- дворци

0
1008
qhti
Сподели новината.

Момчетата никога не порастват, растат само цените и размерът на играчките им. Най-скъпите и най-големите от тях всяка есен препълват пристанището на Монако за традиционното изложение на мегаяхти (с дължина над 30 метра). Това събитие е като „детски магазин” за богати момчета, които не искат да пораснат и се чудят какво да си купят. Имат си коли, апартаменти, къщи, имения, острови. Но в Монако могат да намерят подводница или гигантска яхта, които се управляват от един човек без помощта на екипаж. Такива играчки изкушават хората с дълбоки джобове и склонност към морски приключения в изложението на Лазурния бряг. Срещу „скромните” 175 евро за билет човек вижда най-скъпото движимо имущество в света.

Тази година бяха изложени рекордните 125 яхти на рекордната обща стойност 3,3 милиарда евро, което означава средна цена 26,5 млн. евро на плавателен съд. Върху синия килим на кея паркираха 15 изключително луксозни колекционерски коли от марки като Bugatti, Aston Martin, Bentley, Rolls-Royce, McLaren и др. И за гарнитура – два хеликоптера и две подводници плюс 40 малки моторни лодки и джетове. В Монако обаче хората ходят не за гарнитурата, а за основното. В случая това са мегаяхтите, от които 16 представляват истински гиганти с дължина над 110 м. Те са обзаведени по-луксозно и от най-добрите хотели на света.

Разполагат със СПА центрове, сауни, басейни, фитнеси, хеликоптерни площадки, кинозали, разкошни салони с произведения на изкуството, каквито могат да се срещнат само в музеи и частни колекции. Когато поръчват яхта, хората с (пре)достатъчно пари могат да бъдат ограничени единствено от границите на собствената си фантазия. Производителите и архитектите са готови да задоволят и най-големите им капризи.
А хората с пари са хора и с капризи. Те искат да получават всичко без никакви компромиси. Един поглед върху десетте най-големи яхти в света показва, че собствениците им са само арабски шейхове, султани и руски олигарси. Техните играчки обикновено остават скрити от погледа на простосмъртните и не участват в изложения. Един пример. Втората по големина яхта в света Ecipse (163 м) принадлежи на Роман Абрамович, който плати за нея 430 млн. евро на германския корабостроител Blohm&Voss. В продължение на години след пускането й на вода през 2009-а никъде не се бе появявала интериорна снимка. Чак когато богаташът се насити на луксозния си кораб и реши да го дава понякога срещу 2 млн. евро на седмица за чартиране (под наем със 70-членния екипаж), в брошурите се появиха няколко кадъра от великолепната спалня, разточителния басейн и ложата за хранене на основната палуба. Това е може би най-богато обзаведената яхта с картини и скулптори на световноизвестни майстори и с най-добрата защита срещу нападение, обстрел и дори срещу заснемане на вътрешните помещения. С две хеликоптерни площадки и подводница пътниците винаги са застраховани с резервен вариант за измъкване от неприятна ситуация. Страстта към яхтите на мастити олигарси от калибъра на Роман Абрамович, Андрей Мелниченко, Алишер Усманов, Виктор Рашников и Михаил Прохоров провокира много заможни руснаци да си купят такива играчки. Много бързо Русия се изкачи на второ място в света след САЩ по брой собственици на луксозни и големи плавателни съдове с дължина над 40 метра. А през 1995 г. нито една от 100-те най-големи яхти не бе притежание на руснак. Да не забравяме, че руснаците не разполагат нито с крайбрежието и пристанищната инфраструктура на Щатите, нито с благоприятен за яхтинг климат. Но пък имат пари (77 руснаци са милиардери) и ги харчат със замах, за да бъдат забелязани в тузарските курорти на Средиземно море, Карибите и други райски кътчета. Руснаците и арабските шейхове са златните клиенти, които наливат щедро финансово гориво в мощната машина на яхтената индустрия. По големина и лукс на яхтите си те отдавна сложиха в малкия си джоб западните богаташи като основателите на Microsoft – Бил Гейтс и Пол Алън, чиито плавателни съдове са с 30-40 метра по-малки.

Сделката на годината – 155 млн. евро за 81-метрова яхта със 7 апартамента

Най-голямата сделка за 2017 г. на яхтения пазар до този момент бе сключена през април за плавателен съд, показан на изложението в Монако през 2016 г. Това е мегаяхтата Solandge с дължина 81 м, произведена от германския корабостроител Lürssen преди 4 години. През пролетта тя смени своя собственик срещу колосалната сума от 155 милиона евро, въпреки че продавачът бе обявил по-висока първоначална цена – 179 милиона евро. На практика един метър дължина от яхтата струва почти 2 милиона евро.

За свръхлуксозното вътрешно обзавеждане са използвани 50 вида мрамор и гранит, както и 33 вида дървесина. На борда има 7 апартамента за настаняване на 12 гости. На тях няма да им липсва нищо, защото получават грижите на 29 души екипаж и разполагат с открит и закрит фитнес, сауна, парна баня, масажна зала, салон за красота, открито кино, дискотека с дансинг и бар, гараж с джетове и помощни лодки, плувен басейн и център за гмуркане.

В цифри:

1147 яхти с дължина над 30 метра са били регистрирани по целия свят по време на първото изложение в Монако през 1991 г.

4611 яхти с дължина над 30 метра са регистрирани по целия свят по актуални данни от последното изложение в Монако през 2017 г. Пазарът се е увеличил с повече от 400 процента за по-малко от три десетилетия.

3871 са днес моторните яхти с дължина над 30 метра, а 740 са ветроходните.

41 метра е средната дължина днес на яхтите, които надхвърлят 30 метра.

42 метра е средната дължина днес на моторните яхти, които надхвърлят 30 метра.

39 метра е средната дължина днес на ветроходните яхти, които надхвърлят 30 метра.

180 метра е дължината на най-голямата яхта в света Azzam на президента на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед Ал-Нахаян. Тя струва 520 млн. евро и е оборудвана с подводница и защита срещу ракетен обстрел, задвижва се от две газови турбини и два дизелови мотора с обща мощност 94 000 конски сили до скорост 31,5 възела (58 км/ч).

143 метра е дължината на най-голямата ветроходна яхта А, собственост на руския олигарх Сергей Мелниченко. Тя струва 350 млн. евро.

23 600 000 евро е средната цена на моторна яхта с дължина над 30 метра.

12 800 000 евро е средната цена на ветроходна яхта с дължина над 30 метра.

4 275 000 000 евро е общата стойност на всички яхти с дължина над 30 метра, произведени в света през 2016 година.

40 947 000 000 евро е общата стойност на всички яхти с дължина над 30 метра, произведени в света през последните 10 години.

--------------------------