Сподели новината.

 

Пътешественикът Майкъл Вецщайн, който по времето на ГДР е бил свързочник във войската, тръгнал от Тюрингия към Балтийско море, пътят му минал през Темплин. Майкъл е изненадан, че практически няма интернет сигнал и магазини в града.

Манхатън в пустинята или небостъргачите, които са на повече от 500 години

Всъщност проблемите тук не са само с комуникациите, но и с инфраструктурата. Тези, които търсят работа или просто искат да посетят лекар, трябва да отидат в друг град. В района практически няма магазини, стоките се доставят в избрани дни, автобусът пътува в определени дни от седмицата четири пъти на ден, през почивните дни – два пъти на ден.

 

26-годишната Катя живее тук с 27-годишния Райк, четиригодишната Миа и тригодишния Тим. Катя работи в Потсдам, тъй като не може да намери препитание в региона по професията си. Тя е вкъщи само през уикендите и празниците. Райк работи при местен производител на слънчеви панели и се грижи за децата през делничните дни.

И тук можете да правите бизнес

68-годишният Вернер, бивш невролог, се е завърнал в Бойзенбург, построил тук модерен ваканционен дом и го отдава под наем на жителите на Берлин, които идват за уикенда. Въпреки че не всички жители на общината са толкова приключенски настроени, те обичат да живеят тук и да се наслаждават на природата. И така, някои печелят допълнителни пари в нивите, а някои отиват в съседните градове.

 

Жителите си заминават от Бойзенбург. Така че, ако през 2001 г. е имало 4 550 жители, сега те са с 1 450 по-малко. Средната възраст е 50 години, докато в Германия средната е 44 години.

 

Има обаче и такива, които умишлено се преместват в Уккермарк. И така, пенсионерите Кристина и Волфганг са дошли тук за чист въздух и ниски наеми. Скоро закупили парцел и къща за 15 000 евро. Двойката вече не иска да се върне в Берлин – там е прекалено суетно, скъпо и шумно за тях.

30-годишната Жаклин със съпруга си и четири деца се преместила в Бойзенбург от Ерфурт, съпругът й дори си намерил работа като домашен помощник. За наемане на шест стаен апартамент плащат по 895 евро на месец, като се вземат предвид разходите за отопление.

Жителите на областта казват, че по принцип можете да намерите работа, но за тези, които не се страхуват да си изцапат ръцете и да получат около 1500 евро.