четвъртък, юли 25, 2024

Вижте кварталите с най-мръсен въздух в Бургас

Date:

Сподели новината.

Централна градска част, к-кс „Възраждане“ и кварталите Победа и Долно Езерово са най-замърдени с фини прахови частици, сочи изследване на общината. 49,69% от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление.

Община Бургас разполага с Мобилна лаборатория за контрол качеството на атмосферния въздух, която извършва мониторинг с помощта на анализатори за замърсителите – серен диоксид, азотни оксиди, озон, сяроводород, фини прахови частици РМ10, фини прахови частици РМ2.5, бензен и стирен. Системата за събиране на данни, интегрирана в Мобилната лаборатория отговаря на основните принципи за съхранение и обработка на данните от измерванията, заложени в Националната система за мониторинг на КАВ на Министерството на околната среда и водите в реално време. Също така осигурява и реализира пренос на данни, в реално време, към диспечерския център в Община Бургас.

Към момента мобилната лаборатория събира данни по график в над 10 населени места на територията на общината.

Ще бъде изготвен извънреден приоритетен график, според който Мобилната лаборатория за качество на атмосферния въздух да работи до края на месец април 2018 г., както и през всеки следващ зимен отоплителен сезон. Графикът ще е съобразен с географията на районите с повишен риск от високи нива на фини прахови частици, в резултат от използване на твърдо битово гориво. Решението за това беше прието на последната сесия по предложение на общинските съветници от групата на ГЕРБ – Костантин Луков, Калояна Живкова, Димитър Людиев и Георги Дракалиев – областен лидер на ВМРО.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Майка и син от Търново са в болница, след катастрофа край Омуртаг

Двама души са пострадали при пътен инцидент на главния...

Братя Дадурян измиха очите на Апостола

Заглавието е метафорично, но то си има предистория. Едно...

Ад край Чирпан

Пожар е избухнал в чирпанското село Димитрово, съобщи БТА, позовавайки...