Вижте каква е цената на новия център на Стара Загора

0
324
maxresdefault 1
Сподели новината.

Стара Загора иска да не е вече стара. Общината е разкопала целия център, за да успее до края на годината да обнови визията му. Средствата за реализацията са предвидени в инвестиционния проект „Градска среда“ по ОП „Региони в растеж“. Извън реконструкцията на парк „Митрополит Методий Кусев“ (по-известен като Аязмото) на стойност 7 млн. лв. тук влизат реконструкция на пешеходната зона на Стара Загора за 7.5 млн. лева, както и обновяване на площадното пространство пред общината със средства в размер на 1.2 млн. лв.

Проектът за обновяване на пешеходната зона на града е на младите архитекти Александър Бакърджиев, Велимир Георгиев и Пламена Аврамова, чиято задача е да приложат иновативен подход на оформление, хармонична визия, богато озеленяване и по-специално отношение към елементите на градския дизайн. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „Красива Стара Загора“ с участници в обединението „Тийм инженеринг“ ЕООД – Бургас, и „БИАД-С“ ЕООД – София.

„Целта ни беше централната пешеходна зона на Стара Загора да изглежда като истинска пешеходна зона, а не като улица, временно спряна за движение. Трайна единна настилка, без никакви бордюри, нови зелени площи, нови места за почивка, ново осветление и добра подредба на всички елементи на градска среда – всичко това води до една съвсем нова и модерна визия“, казват авторите.

Предстои да бъде реконструирана площ от 800 м от бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката между бул.“Патриарх Евтимий“ и ул. „Хаджи Димитър Асенов“, както и около 200 м участък около ресторант „Верея“. Реконструкцията обхваща цялостна промяна на площадното пространство пред сградата на общината, както и изграждане на малки площади пред Музея на религиите, бившия „Електродом“, както и в самия край на пешеходната зона при бул. „Св. Патриарх Евтимий“ – между парк „Алана“ и СОУ „Васил Левски“. Водни атракции и огледала ще има на площада пред общината, както и на площада пред бившия „Електродом“.

Предвидена е единна настилка от гранитни плочи по цялата пешеходна зона. Ще бъдат поставени и метални декоративни плочи, върху които гражданите и гостите на града ще открият карта на античния град Августа Траяна, на историческите обекти в града, указания и полезна информация, водеща към Музея на религиите, и др. „Улицата е разделена на шест основни сектора – основни зони с дължина от около 120 м. Във всеки един от тях сме търсили различен акцент“, казват авторите. В началото и в края на пешеходната зона са предвидени зелени площи, които да „затапят“ възможността за проникване на автомобили. В началото на пресечката с ул. „Хаджи Димитър Асенов“ ще има линия от зелени площи с пейки и дървета. Другите зелени моменти в проекта са около детския площад между СОУ „Васил Левски“ и парк „Алана“. Навсякъде зоната ще бъде оградена с антипаркинг елементи. Друг акцент в проекта е използването на възможно най-трайни материали, доказали качествата си в публичните зони на всички по-големи европейски градове – гранитни плочи и блокове със значителна дебелина, неръждаема стомана, дървени елементи. „На всички ни е дотегнало да гледаме как елементите на градската среда – тротоари, улици, пейки, се ремонтират през 3-4 години. Доказано е, че ремонтите с евтини и нетрайни материали излизат на практика по-скъпи в дългосрочен план. Затова държахме на използването на качествени материали“, казват от архитектурния екип.

Едно от най-важните и комуникативни места за гражданите на Стара Загора – площадът пред общината, ще бъде организирано по нов начин с интересна настилка и обособена постоянна сцена за провеждане на мероприятия на открито с огромен екран в западната й част. На ново място ще бъде поставен и монументът „Феникс“. Пространството пред общината ще има и водни ефекти.

Според проектантите има условия проектът да приключи до края на годината.

На този етап реконструкцията на бул „Цар Симеон Велики“ върви с нормални темпове. Реконструкцията на площадното пространство пред сградата на общината обаче е временно спряна заради интересна археологическа находка – антична гробница, зидана с тухли и покрита с две каменни плочи. По думите на завеждащия отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей в Стара Загора – Мария Камишева, най-вероятно става въпрос за семейна гробница. Находката се намира в източната част на някогашния югоизточен некропол на античния град Августа Траяна.

--------------------------