Сподели новината.

Готови са идейните проекти за бъдещата визия на част от метростанциите по предстоящото разширение на третия метродиаметър. Разработките са изготвени от „Ий Keй Джeй Бългapия Kънcълтинг Eнджиниъpc“ EOOД, която преди година спечели поръчката за частична актуализация на участъка между MC III-5 и MC III-2 от третата линия на метрото. Процедурата бе на стойност 228 980 лв. и в нея се състезаваха 7 участници.

Идейните проекти са за метростанции 3 и 4 от третия етап на разширението на третия метродиаметър. Той е с дължина 3 км и 3 метростанции, разположени по протежението на бул. „Владимир Вазов“ в кв. „Левски“. В по-далечна перспектива е изграждането на метростанция 1 на бул. „Ботевградско шосе“, която е планирана за самостоятелно изпълнение във връзка с предвидена автогара в района на трамвайната линия. Финансирането за този участък все още не е осигурено и се очаква това да стане през новия програмен период на ЕС през 2021 – 2027 година.

Припомняме, че строителството на третия метродиаметър е разделено на четири етапа. В процес на изграждане са само първия и втория етап – те трябва да свържат кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“ с началото на бул. „Владимир Вазов“ в кв. „Хаджи Димитър“. Трасето е изградено в по-голямата си част и се очаква да бъде открито поетапно до средата на 2020 година.

Третият етап е разширението до кв. „Левски“ и бул. „Ботевградско шосе“, а четвъртият – „Слатина“ – „Гео Милев“, зала Арена Армеец – „Цариградско шосе“. Тези участъци вероятно ще се изпълняват през следващия програмен период на ЕС.

ОЩЕ СНИМКИ ТУК