Виена е най-добрият град за живеене

0
245
991 ratio viena
Сподели новината.

Австрийската столица Виена бе обявена за най-добрият град за живеене в света. Това показаха резултатите от годишен доклад на Economist, публикуван в четвъртък.

Украинската столица Киев не беше включена тази година заради войната.  В същото време, руските градове Москва и Санкт Петербург паднаха надолу в класацията заради „цензура“ и въздействието на западните санкции.

Виена грабна първото място от Окланд, който падна на 34-то място поради ограниченията на пандемията на коронавирус.

„Виена, която падна до 12-о място в нашата класация в началото на 2021 г., тъй като музеите и ресторантите ѝ бяха затворени, сега се върна на първо място – позицията, която заемаше през 2018 и 2019 г.“, се казва в съобщението. Стабилността и добрата инфраструктура са основните преимущества на града за жителите му, подкрепени от добро здравеопазване и много възможности за култура и забавление.“

Европа може да се похвали с шест от първите десет града.

След австрийската столица се наредиха датската столица Копенхаген и швейцарският Цюрих. Другият швейцарски град Женева е шести, германският Франкфурт на седми, а холандският Амстердам – ​​девети.

Канада също се представя добре. Калгари се нареди на обща трета позиция, следван от Ванкувър на пето място и Торонто на осмо.

Японската Осака и австралийският Мелбърн си поделиха десетото място.

Столицата на Франция Париж зае 19-то място, с 23 места нагоре от миналата година.

Белгийската столица Брюксел е 24-та, точно след канадския Монреал.

Столицата на Обединеното кралство Лондон е 33-ият най-годен за живеене град в света, докато испанските Барселона и Мадрид бяха съответно 35-и и 43-ти.

Италианският Милано се класира на 49 място, американският град Ню Йорк на 51, а китайският Пекин – на 71-о място.

--------------------------