Сподели новината.

Видин ще привлича туристи с нов туристически обект. Продължава разкриването на античния римски град Бонония, като за втора поредна година държавата отпуска средства за изследването на първата видинска крепост. Общината допълнително ще осигури пари за социализирането на историческото селище.

Проучването на антична Бонония дава възможност да бъдат установени сведения за почти цялата история на Видин – от 5 до 20 век. Намерени са и интересни находки от османския период (15 до 19 век) – съдове, множество керамични лули, монети и други.

Предстои разкриването на две порти от римската Бонония, съобщи археологът от местния музей – Ваня Ставрева.

Бонония е първото селище на мястото на днешния Видин. Върху част от стените му израства крепостта „Баба Вида“, строи се и градът. Намира се в старата част на града, близо до центъра. Туристи провяват интерес към зидовете, тъй като дават представа за римското строителство. Основите им са запазени в цялата височина в протежение на 200 м и не се нуждаят от надстрояване.

За разкопките това лято държавата осигурява 20 000 лева, те започват на 10 септември. Ще се копае между кула №8 и западната порта. Ръководител на археологеческата дейност е доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт. Средства са отделени и за продължаване на разкопките на другия римски град – Рациария.

Предишна статияИ Кипър удари България с карантина
Следваща статияГрандиозно музикално шоу в Бургас