Сподели новината.

Близо 70 високотехнологични камери следят от месец всяка съмнителна активност в най-големия жилищен комплекс в Бургас – „Меден рудник“. Устройствата за видеонаблюдение

[sociallocker]

заснемат и предава всеки сигнал, свързан с вандализъм или хулиганство, кражби, пътно-транспортни произшествия, висока скорост в най-оживените и натоварени места – пешеходни пътеки, учебни заведения, обществени сгради и идентифицират издирваните автомобили при влизане или излизане от комплекса.

На трите входно-изходни точки на „Меден рудник“ е монтирана специалната ANPR система, която служи за разпознаване на регистрационните табели на превозните средства. Това са бул. „Захари Стоянов“ – входно-изходна точка за гр. Средец, на бул. „Ал. Г. Коджакафалията“ – входно-изходна точка за с. Твърдица и на входа и изхода за кв. Горно Езерово.

Камерите, които са свързани помежду си с общ софтуер, директно предават информацията в градския Център за управление на трафика, който координира получените сигнали и при необходимост ги изпраща на компетентните органи. Това води до по-доброто взаимодействие на службите за сигурност и скъсява значително времето за реакция.

Община Бургас предупреждава всички, които имат хулигански подбуди или престъпни намерения, че устройствата са застраховани против вандализъм, имат гаранционна поддръжка на свързаността и софтуера към тях за 60 месеца, а записите им се съхраняват за дълъг период от време.

Разширяването на обхвата на видеонаблюдението в града продължава с монтиране на 30 камери в кв. Победа, 3 от които ще бъдат за разпознаване на номерата на автомобилите. Целта на Община Бургас е до края на тази година да бъдат сложени камери още в кварталите Крайморие, Акации и Сарафово. В тези населени места ще има по 10 стационарни и по 2 специализирани камери за следене и записване на регистрационните номера на автомобилите, влизащи и излизащи от Бургас.

* По-долу може да видите някои от записите на първите камери от системата за видеонаблюдение на „Меден рудник“, монтирани още в края на миналата година:

Събаряне на пътен знак при извършване на строителни дейности:

https://www.youtube.com/watch?v=SWB5CBr73m0

Вандализъм на детска площадка:

https://www.youtube.com/watch?v=MIbx0o5TjyE

Заснемане на влизащите в комплекса автомобили:

https://www.youtube.com/watch?v=myiFvbvvTV8 

[/sociallocker]