Вият се опашки! Масова ваксинация в цялата страна днес – вижте къде може да се ваксинирате

0
36
991 ratio vaksina
Сподели новината.

Отново опашки от желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 пред „Пирогов“, предаде Би Ти Ви.

Въпреки студеното време и дъжда, в събота пред „Пирогов“ имаше дълга опашка от желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Рекорден брой хора са били ваксинирани в в болницата през вчерашния ден – 640 души.

Подобна е и ситуацията с опашките и тази неделя. Върволицата от чакащи стига до бул. „Цар Борис Трети“.

На опашката има не само хора от четвъртата фаза, но и много желаещи да се възползват от „зелените коридори“.

Пет са пунктовете на територията на „Пирогов“, но най-много са хора се редят пред фургоните.

Не се записват часове за ваксинацията, а първите желаещи дойдоха пред лечебното заведение около 7:00 ч.

Една от тях е Мина, която е на опашката от 6:50 ч. Тя е национален състезател по фигурно пързаляне и заедно с партньора си иска да се ваксинира преди предстоящо състезание, защото вярва в науката.

„Доста чакаме, но чакането си заслужава“, казва Мина.

Обявеното работно време за извършване на ваксинации в „Пирогов“ е от 8:30 до 17:30 ч., но желаещите са изключително много. Препаратът, с който имунизират пациентите в спешната болница, е „АстраЗенека“.

Още три пункта за ваксинация се откриват в общински болници в София, а в болница „Св. Иван Рилски“ ще има денонощен кабинет за имунизации.

В София се включват още пет лечебни заведения – ИСУЛ, Първа, Втора и Пета градска болница, както и „Софиямед“.

Пет са ваксинационните кабинети, които отваря УМБАЛ „Св. Анна“ в София, съобщиха от болничното заведение.

Те се намират в Триажния център (в двора) на болницата и са на разположение на всички желаещи да се ваксинират граждани от 08:00 ч. до 17:00 ч., включително и през почивните дни.

Кабинетите разполагат с необходимите количества от ваксина на „Астра Зенека“.

От сутринта вече са се ваксинирали десетки софиянци и гости на столицата, уточняват от УМБАЛ.

Пловдив

В РЗИ Пловдив ще работят 2 кабинета за ваксинация, като не е необходимо желаещите да се записват предварително, предаде БНТ.

Главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев пристига в Пловдив, съобщи „Фокус“.

Ваксини ще се поставят и в болницата в Асеновград.

Хасково

Масова ваксинация срещу COVID-19 започва и в Хасково. Ще работят три пункта – в сградата на РЗИ, в МБАЛ „Хасково“ и болница „Хигия“.

Шумен

Втори кабинет отваря днес в Шумен, заради големия интерес към ваксините. Той се намира в сградата на ДКЦ 1, позната на шуменци като Новата поликлиника.

Масова ваксинация започва и в Плевен, Враца, Перник.

Бургас

Ваксинацията в сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Бургас продължава, пише Фокус. Имунизацията за желаещите лица над 18-годишна възраст се извършва без предварително записване в часовете от 9.00 до 15.00 часа.

Първоначално бяха разкрити само два пункта – в сградата на РЗИ и в тази на Комплексния онкологичен център, където има по два кабинета, но заради силния интерес още вчера процедурата започна да се извършва и на други четири места – в ДКЦ 1, в МБАЛ „Маджуров“, в МБАЛ “Бургасмед” и в ДКЦ “Ел Масри”.
Тази сутрин около 20 души чакаха реда си за имунизация пред сградата на здравната инспекция, а заради ниските температури на място дойде и екип на Домашния социален патронаж, който им раздава вода и топли напитки.

Пунктове за ваксиниране са открити и в Карнобат и Поморие, както и в медицински центрове в Айтос, Слънчев бряг и Царево.

Русе

В ход е масова ваксинация срещу COVID-19 в област Русе. Поради повишения интерес към имунизиране от жителите на Русенско утре в Русе ще работят допълнително четири имунизационна кабинета в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, както и в Медицински център – 1, по-известен като бившата Втора поликлиника.

На този етап не е необходимо предварително записване. Целта е да се осигури ваксина за всеки, които желае и да няма върнати хора. Координатите на кабинетите, където утре ще се извършва ваксинацията са в УМБАЛ „Канев“ – имунизационен кабинет, намиращ се на партера на хирургичния блок в лечебното заведение и по-конкретно точно до пункта на охраната с работно време от 10.00 ч. до 18.00 ч. Телефон за връзка: 082 887 411, адрес: ул. „Независимост“ 2.

Вторият е изнесен пункт пред ДКЦ-2, част от Университетска болница „Медика Русе“ с работно време от 10.00 ч. до 16.00 ч. Телефон за връзка: 0885 30 40 40, адрес: ул „Рига“ 35.

Третият е в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ – имунизационен кабинет, намиращ се срещу стационарния блок) с работно време от 10.30 ч. до 15.00 ч. Телефон за връзка: 0899 975 290, адрес: ул. „Алея Лилия“ 1, а четвъртият – в Медицински център – 1. Там ваксинацията ще се извършва в манипулационната на първия етаж, като работно време ще е от 09.00 ч. до 12.00 ч. Телефон за връзка: 082 834 634, адрес: ул. „Борисова“ 36. Имунизацията ще се извършва с ваксината на AstraZeneca.

В събота, само в рамките на няколко часа 94-ма жители на област Русе, които не попадат в актуалната фаза на ваксинация, са поискали да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Тогава, в Регионалната здравна инспекция бяха поставени 20 дози от посочената ваксина, като кабинетът там е работил до 15.30 ч. За неделя е предвидено в същия кабинет да бъдат имунизирани още 30 души, които са пожелали и са се записали предварително в събота, като тогава кабинетът в РЗИ ще бъде с работно време от 09.00 ч. до 16.00 ч.

В Бяла също е създадена организация и там в неделя ще бъдат поставени всички налични дози от ваксината на AstraZeneca, с които разполага МБАЛ „Юлия Вревска“ към момента. Предвидено е в лечебното заведение да бъдат поставени 44 първи дози, като кабинетът, където ще се извършват манипулациите ще работи от 09.00 ч. до 18.00 ч. През настъпващата седмица, най-вероятно в понеделник, областният управител ще проведе съвещание с директора на Регионалната здравна инспекция, както и с представители на всички имунизационни кабинети в Русенско. По време на срещата се очаква да бъде взето решение как да продължи ваксинацията в кабинетите за желаещите, които не попадат в съответната фаза от ваксинационния план. По този начин се осигурява т.нар. „зелен коридор“ за всички, желаещи да се ваксинират.

Враца

В дежурния имунизационен кабинет на РЗИ – Враца след 13.00 ч. ще бъде осигурена възможност за ваксинация на всички, които желаят. Здравно неосигурени лица също могат да се ваксинират във всеки един от имунизационните кабинети. Това съобщиха от Областна администрация-Враца.

С цел осигуряване на възможност на всички желаещи да се имунизират срещу COVID-19,

в област Враца ще работят дежурни кабинети за имунизация в:

– СБАЛПФЗ – Враца от 8.30 ч.

– МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца от 8.00 ч.

– Комплексен онкологичен център – Враца от 8.30 ч.

– „Нов медицински център“ – Враца от 8.30 ч.

– МБАЛ – Бяла Слатина от 8.30 ч.

– СБДПЛББ – Роман от 9.00 ч.

– МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй от 8.30 ч.

В неделния ден, в имунизационните кабинети на МЦ „Евромед“ – Враца, ДКЦ – 1 и РЗИ – Враца е създадена организация за извършване на имунизация на членовете на секционните избирателни комисии от областта, по предварително изготвен график.