Сподели новината.

Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт обяви, че Обединеното кралство ще обмисли присъединяване към САЩ във военни действия срещу Иран, информира ITV.

През последните седмици напрежението между САЩ и Иран ескалира след свалянето на американски дрон в Ормузкия проток и атаката срещу петролни танкери в Персийския залив.

Хънт поясни, че Великобритания ще обмисли военна интервенция в Иран на „базата случай по случай“.

„Ще застанем до САЩ като нашия най-силен съюзник, но, разбира се, ние трябва да обмислим всяка молба за военна помощ на базата случай по случай“, каза той пред „Дейли мейл“.

„Ние силно вярваме, че решението е Иран да прекрати дестабилизиращите действия в Близкия изток и ние сме много обезпокоени относно саботажа срещу танкерите, който се случи наскоро, което почти със сигурност е дело на Иран, ние сме в постоянен контакт със САЩ“, отбеляза той.

„Искаме да деескалираме ситуацията, но ние сме изключително обезпокоени“, подчерта Хънт.

В неделя държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че търси „световна коалиция“ срещу Иран. Той определи Техеран като „най-големия държавен спонсор на тероризъм“.

Хънт заяви пред радио Би Би Си, че Обединеното кралство не мисли, че САЩ и Иран искат война, но Лондон е много притеснен от случайно възникване на въоръжен конфликт.

„Ние сме много обезпокоени: не мислим, че някоя от страните иска война, но ние сме много обезпокоени, защото можем да бъдем въвлечени във война по случайност и ние правим всичко възможно да намалим напрежението“, предупреди той пред радиото.