Вече може да пътуваме до Белгия без карантина и PCR тест

0
80
8b0afddce19abe9d79637044539da127
Panorama view of Ghent canal in Belgium.
Сподели новината.

 

Белгия отменя изискването за отрицателен PCR тест и задължителната 7-дневна карантина за пристигащите от България, съобщават от МВнР.

От вчера, 31 май, страната ни е определена за „оранжева зона“ според класификацията на местните власти за разпространение на коронавируса.

За сънародниците ни остава задължителната предварителната онлайн регистрация чрез Формуляр за локализация на пътниците (Passenger Locator Form). Всички пътуващи за Белгия със самолет, кораб, автобус или влак са задължени да изпратят по електронен път до 48 часа преди пътуването, но не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Белгия. За пътуващите със собствено превозно средство попълването на формуляра е задължително само след пребиваване в чужбина над 48 часа или ако престоят им в Белгия надвишава този период. Формулярът може да бъде намерен на адрес: https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form.

При правилно попълнен формуляр се получава SMS с QR код за потвърждение, който трябва да се представи при чекиране и качване на борда, както и при влизане в страната. При невъзможност пътуващият да попълни електронен формуляр може да се използва хартиена версия, която трябва да се попълни и подпише преди пристигането в Белгия.

Гражданите, които подлежат на тестване и карантина на база информацията във Формуляра за локализация на пътниците, ще бъдат уведомявани за това директно от белгийските здравни власти.

От МВнР предупреждават, че някои авиокомпании може да продължат да изискват отрицателен тест преди чекиране, за което пътуващите следва да се информират от превозвача.

Българските граждани могат да се свържат с Консулската ни служба към посолството ни в Брюксел на тел.: +32 2 375 86 50 и дежурен в извънработно време: + 32 473 981 042. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адрес consular.brussels@mfa.bg.