Сподели новината.

Въпреки драстичното повишаване на борсовите цени на електроенергията през последните седмици държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ остава неконкурентна на свободния пазар и трудно ще успее да продаде по-скъп ток. След като на 30 ноември не успя да сключи нито една сделка, а след това на 5 декември в пика на борсовите цени продаде половината от обявените количества, сега (на 11 декември) ТЕЦ-ът пак пробва да намери купувачи за тока. Този път на платформата „Централизиран пазар за двустранни договори“ на Българската независима енергийна борса бяха предложени 4 пакета за общо 185 МВт базова мощност през различни периоди на 2019 г. Очакваните общи приходи са били за над 51 млн. лв., но сделки се сключиха само за 13 млн. лева (56 мегавата).

Причина за слабия интерес е поставената твърде висока начална цена от централата, чийто ток през тази година стана изключително скъп заради квотите CO2. На регулирания пазар пък, където са всички битови потребители, държавният ТЕЦ продава по фиксирани от регулатора тарифи, които не покриват разходите му. Затова към 30 септември дружеството отчете 260 млн. лв. загуба, а се очаква сумата да се увеличи още до края на 2018 г. На практика „Марица-изток 2“, която иначе е важна за енергийната сигурност на страната, съществува основно заради финансовата помощ от държавата през Българския енергиен холдинг.

Най-голямата въглищна централа в България трябва да продава тока си над определена цена, която покрива разходите за квоти, въглища, заплати на служителите, позволява ремонти и поддръжка и не на последно място осигурява известна печалба. Ако се съди по обявените търгове това е поне 100 лв. за мегаватчас. В краткосрочен план, при цени на въглеродните квоти над 20 евро за тон, тарифата трябва да е дори над 110 лв./МВтч, което обаче прави електроенергията почти неподаваема. За сравнение – на регулирания пазар токът от ТЕЦ „Марица-изток 2“ се изкупува от НЕК на цена 77 лв./МВтч.

На практика в търговете от 11 декември централата успя да продаде изцяло пакета от 25 мегавата базова мощност за периода 1 януари – 31 март. Постигнатата цена е 105.28 лв. за мегаватчас, а купувач е „ЧЕЗ Разпределение“ (вероятно за технологични загуби). В същото време за аналогичния пакет от 30 мегавата мощност за същия период, но с начална цена от 110 лв/МВтч, не се яви нито един кандидат.

Реклама

Показателно е също, че от предложените на цена 101 лв./МВтч 30 мегавата мощност за цялата 2019 г. бяха договорени само 6. Това означава, че повечето търговците очакват цените да са под тези стойности след Нова година, когато всички ВЕИ и когенерации с мощност над 4 мегавата ще започнат да продават сами енергията си на борсата. Сега това се прави от държавната НЕК.

Полусвободен пазар

Както и в търговете от 5 декември, така и в тези от 11-ти ТЕЦ „Марица-изток 2“ успява да пласира тока си на висока цена (над 110 лв./МВтч) единствено за офертите си със срок януари и февруари. Това е така най-вече поради дневните цени на енергийната борса, които след средата на ноември се увеличиха с 50% и в първите дни на декември бяха между 130 и 150 лв. за мегаватчас. Просто на техния фон предложенията на ТЕЦ-а изглеждат атрактивни.

Проблемът е, че на енергийната борса основният продавач е само един – държавата, чрез АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК. Точно затова големите индустриални предприятия изразиха съмнения, че държавните централи умишлено ограничават предлагането на ток, за да се повишат цените, а оттам да имат основание да искат по-високи стойности за дългосрочните договори, които предлагат.

 

Капитал