сряда, февруари 28, 2024

ВАС отхвърли иск на “Лукойл” да не плати едни 24 млн.лв.

Date:

Сподели новината.

Върховният административен съд отхвърли искане на “Лукойл Нефтохим Бургас” да не плаща пълния размер от начислените ѝ от държавата за декември близо 70 млн. лв. от разликата в цената на руския суров петрол и тази на сорта “Брент”.

Според обявеното вчера решение на ВАС рафинерията трябва да плати цялата сума, като съдът не счита, че въпросните начислени суми ще причинят на дружеството значителна и трудно поправима вреда в тази размер, както се твърди в жалбата на “Лукойл Нефтохим”. Според рафинерията, ако плати исканите допълнително средства, ще ѝ бъдат нанесени икономически щети и иска да се спре изпълнението на заповедта.

Става въпрос за заповедта на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов от 15 януари, с която се определя размерът на средствата за разликата в цените на двата вида сорт, дължими от рафинерията за декември 2023 г. Парите се внасят във Фонда за сигурност на електроенергийната система и са предвидени за транспортни компенсации от до 300 лв.

Оказва се, че “Лукойл” и икономическото министерство са изчислили различни суми, като рафинерията е внесла авансово пресметнатите от нея около 45 млн. лв. Според изчисленията на Министерство на икономиката дължимите суми са близо 70 млн. лв. и сега трябва да се доплати разликата от около 24.6 млн. лв.

Икономическото министерство и петролната компания са използвали различни източници в своите калкулации за средномесечните цени на “Брент”.

“В случая защитата на частния интерес на жалбоподателя не може да бъде противопоставена на обществения интерес, тъй като актът охранява изключително значими обществени отношения”, пише в определението на ВАС.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Свещеници със скъпарски коли взривиха Кюстендил с безобразни изцепки

Жители на Кюстендил твърдят, че свещеници редовно паркират скъпите си...

Ядpeнитe oтпaдъци oт AEЦ “Koзлoдyй”: Πoгpeбaни зa вeчни вpeмeнa в Дoбpyджa или Cтpaнджa?

Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви-члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз,...

Кирил Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет...