Сподели новината.

Ваксината срещу новия коронавирус, разработена от американската компания „Пфайзър“ и немската „Бионтек“, ще може да защити пациентите от COVID-19 в продължение най-малко на една година, съобщи телевизионният канал Фокс нюз. Това заяви пред камерите генералният директор и съосновател на „Бионтек“ Угур Шахин, предаде БТА.

„Очаквам ваксината да бъде ефикансна най-малко една година“, каза той, като подчерта, че повторното й прилагане може да се осъществи една година след първото ваксиниране.

По неговите думи разработката на препарата е започнала в края на месец януари. През месец март „Бионтек“ обяви за партньорството си с „Пфайзър“. Шахин припомни, че ваксината е преминала през клинични изпитания както в Германия, така и в САЩ. Тази разработка представлява важна крачка в борбата с пандемията в момент, когато се наблюдава в цял свят ръст на новите случаи на заразявания.

В понеделник производителите публикуваха междинните резултати от клиничните изпитания, от които пролича, че ефективността на ваксината е над 90 на сто.