петък, април 19, 2024

В ООН искат грубите нарушения на човешките права в Газа да бъдат разследвани

Date:

Сподели новината.

Върховният комисар по правата на човека Волкер Тюрк каза в петък, че извършителите на груби нарушения на човешките права в конфликта между Израел и Хамас трябва да бъдат подведени под отговорност, предава Ройтерс.

Вкоренената безнаказаност, за която Върховният комисариат за правата на човека на ООН (ВКПЧООН) докладва в продължение на много години, не може да продължи“, каза върховният комисар по правата на човека Волкер Тюрк в доклад за ситуацията в Газа и в окупирания от Израел Западен бряг.

Той каза, че тази безнаказаност е допринесла за нарушения, които биха могли да се превърнат в международни престъпления.

Тюрк призова всички страни в конфликта “да сложат край на безнаказаността и да проведат бързи, независими, безпристрастни, задълбочени, ефективни и прозрачни разследвания” на предполагаеми престъпления съгласно международното право.

Той също така ги призова за прекратяване на огъня по хуманитарни съображения, за осигуряване на пълно зачитане на международното право и търсене наотговорност за нарушения и злоупотреби.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...