В Норвегия чистата средната заплата е над 6 бона, но кило кашкавал е само 15 лв

0
110
2012 05 05 18 57 24
Сподели новината.

9.90 норвежки крони, или 15.14 лева е цената на килограм кашкавал в Норвегия, страната с един от най-високите стандарти на живот в света, пише Plovdiv24.bg. 

Среща се и кашкавал от 109 крони за килограм, което е 20.60 лева.

Кашкавалът, който се предлага по магазините е предимно родно производство. Има и внос, но той не се предпочита от местните. Те купуват своето и по този начин подпомагат и без това силната вече икономика.

 

За сравнение ще отбележим, че средната работна заплата в Норвегия е 52 540 норвежки крони на месец, или 9 946 български лева.

Истина е, че норвежците плащат високи данъци, след което им остават около 35 000 крони на месец, или 6 600 лева средна работна заплата.

Откакто се вдигнаха цените заради инфлацията, обаче, държавата компенсира гражданите си, като им поема част от електричеството, което консумират домакинствата.

Килограм краве масло, отново норвежко, струва близо 51 крони. В български цени това е 9.61 лева. Сравнението с маслото, което се предлага на българския пазар е отново в полза на норвежците.

За кутия от 18 броя яйца там се искат 36 крони, или 6.80 лева. Срещат се и по-високи цени, но това е логично, когато имаме пазарна икономика.

Хлябът, който се предлага в скандинавската страна, е най-разнообразен, цената също е различна. Тя варира от 9 норвежки крони /1.70 лева/ до 40 норвежки крони /7.56 лева/.

Предлага се специален детски хляб, който е задължително пълнозърнест. Бял хляб за децата не е препоръчително да консумират, съблюдавано със специален закон. Това може да се позволи само 1-2 пъти месечно. Белият хляб там наричат „luft“, което в превод означава „въздух“.

В училище децата ходят задължително с кутия сандвич, като учителите следят да не се яде нищо сладко през седмицата.

Но през уикенда те могат да ядат бонбони и шоколад на килограм. Шоколадът е скъп, но често има промоции, при които се предлагат шоколади от 200 грама на цена от 20 крони, или 3.78 лева.

В последно време цените в България стремглаво вървят нагоре. Сравнението с норвежките цени може да си направи всеки от нас. За качеството и двойният стандарт у нас, може също да се говори дълго.

--------------------------