Сподели новината.

Нови изисквания за предлагането на плодове и зеленчуци въведоха в Ловешка област. Обектите за търговия с храни, които ги предлагат в неопакован вид или в насипно състояние трябва да ги съхраняват по начин, възпрепятстващ прекия досег на клиента с тях или да са индивидуално предварително пакетирани, или да се опаковат пред клиента, като служителите задължително работят с предпазни средства съгласно добрите хигиенни практики. Това разпореди РЗИ – Ловеч след проведено неприсъствено заседание на Областния кризисен щаб по здравеопазване, организирано от областния управител Ваня Събчева.

Заповедта на РЗИ – съгласувана с членовете на щаба, започва да се прилага от 1 април. В нея се разпорежда още: За предлаганите плодове и зеленчуци, в обектите да се осигурят еднократни найлонови ръкавици, торбички. Служителите задължително трябва да работят с предпазни средства.

Забранява се използването на вендинг – автомати, предлагащи топли и студени напитки и други хранителни стоки на открито и в сгради. Ръководителите на банкови клонове се задължават да организират стриктно спазване на мерките за дезинфекция на обслужваните банкомати. Собствениците на обекти, на територията на които са разположени терминали за самотаксуване за закупуване на електронни винетки, автомати за продажба на жетони и други автомати за самотаксуване трябва да предприемат действия за редовно почистване и дезинфекция. Водачите на моторни превозни средства за обществен и таксиметров превоз на пътници, при работа трябва да използват лични предпазни мерки – маски, ръкавици.

Както вече стана ясно, със своя заповед министърът на здравеопазването от днес, 31 март, е отменил заповедта си от 30 март за задължителното носене на защитни маски. Областният щаб горещо препоръча обаче да се насят маски на обществени места – открити и закрити, тъй като не е ясно кои хора са носителите на заразата преди още да са проявили симптоми. Носенето на маски от всички намалява рискът от разпространение на заразата от лица, които са само вирусоносители към този момент, но нямат симптомите на коронавируса.