Сподели новината.

Рязко е скочил броят на новозаразените с COVID- 19 в област Kърджали. В „инфекциозното отделение“ на единствената болница „Д-р Атанас Дафовски“ в областния град, където в момента се лекуват пациентите с коронавирус, е изчерпана легловата база. Очаква се днес от областния кризисен щаб да вземат решение в борбата с вируса да се включат и трите общински болници в Крумовград, Момчилград и Ардино, предава Нова тв.

Легловата база в „Инфекциозно отделение“ на Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, където се лекуват пациентите с коронавирус е изчерпана, твърди завеждащият д-р Магдалена Маринова.

“Отделението е пълно. В мига, в който успеем да изпишем, веднага приемаме. Пациентите, които влизат за лечение… са с тежко протичане на болестта“, заяви д-р Магдалена Маринова.

В същото време област Кърджали отбелязва рекорд на новозаразени с COVID-19.

“40 са новозаразените, половината от тях в областния център“ , посочва Никола Чанев, областен управител на Кърджали.

А болницата в Кърджали е единствената в областта, която приема болни с COVID- 19. Разполага с двама инфекционисти и още един лекар, който помага почасово.

“Не може да реагираме по този начин. В момента ние събираме хора от целия регион. Утре, ако вие идвате от Кърджали, аз няма къде да ви сложа“, заяви д-р Маринова.

В тази връзка, предстои да бъде взето решение.

„Предстои областния кризисен щаб да вземе решение… и трите общински болници. Още повече, че болницата в Момчилград разполага и с пулмолог и инфекционист, необходимите кадри“, заяви Никола Чанев, областен управител на Кърджали.

Ще бъдат разкрити и още легла в кърджалийската болница

“Подадени са… за още 9 легла в сектор ПФО в болницата’”, подчерта той.

В момента в Многопрофилната болница в Кърджали са настанени 20 души в Инфекциозно отделение, 3-ма са в интензивния сектор, а около 200 са на домашно лечение.