Начало главно-КАРЕ В Гърция става страшно! Десетки острови са отцепени от света
c6dabbd0cc940e07ac4edcf53bd2b6f9869dd67e

В Гърция става страшно! Десетки острови са отцепени от света

336
0
Сподели новината.

Средиземноморският циклон, който обхваща Гърция, има предпоставки да се превърне в ураган с тропически ветрове според синоптиците в южната ни съседка. Бурите в страната се ожесточават, създавайки сериозни проблеми за морския транспорт. Високите части на планина Олимп са покрити със сняг, информира кореспондентът на БНР в Гърция.

Днес се очаква силните ветрове в страната да достигнат до 9-10 бала по скалата на Бофорт. Само в област Атика силните пориви са изкоренили над 400 дървета, което е причинило много проблеми с електроподаването.

Фериботните връзки с островите са силно засегнати. Властите забраниха излизането в открито море на всички плавателни съдове.

Остава в сила забрана за корабите да напускат пристанищата на Пирея, Рафина и Лаврион, Волос, Кавала и Александруполис.

Не се осъществяват никакви редовни морски връзки с Аргосароническите острови.

Реклама

Затворени са фериботните линии: Рио – Андирио, Глифа – Агиокамбос, Агия Марина – Неа Стира, Аркица – Едипсос, Кавала – Принос, Александруполис – Самотраки, Керкира – Лефкими. Отворена е линията Керамоти – Тасос. Не се изпълняват и курсовете от Килини до Закинтос и Кефалония, пише БНТ, позовавайки се на БТА.

На остров Лесбос вълните са изхвърлили на сушата лодки и яхти. Стана ясно, че вчера пристанището на Егина е изтеглен ветроходен съд с двама чужди граждани на борда. Плавателният съд станал неуправляем поради механична повреда.

Силният вятър също така е предизвикал бързото разпространение на пожарни огнища в предимно горски масиви.
Съобщава се за евакуация на жители на село на остров Кефалония, където огънят е достигнал до къщите на хората.

Метеоролозите прогнозират към края на седмицата вятърът да отслабне.