Сподели новината.

Планинските склонове на Арагон, испански регион, граничещ с Франция, са едно кътче на Европа, където няма противоречия по отношение на мигрантите работници. Хората ги искат и овцете ги искат, пише „Гардиън“.

„Опитваме се да гарантираме, че тези хора могат да стигнат до тук скоро, защото времето се затопля и трябва да свалим вълната от животните или ще бъде ужасно“, коментира Педро Барато, президент на най-голямата асоциация за земеделие в Испания, ASAJA.

Липсата на квалифицирани овцевъди е сериозна. „Обикновено хората идват от Южна Америка – главно Уругвай и Парагвай – за да помогнат.“ По-широкият регион се нуждае от около 30 000 работници, но само 5 500 са наети, допълва той.

Барато обяснява, че членовете на неговата организация винаги са оценявали мигрантския труд. „Никога не сме виждали това като проблем. Точно обратното. Много сме благодарни за това. “

В други части на Европа обаче мигрантите работници във ферми се смятат за проблем и се посрещат не с благодарност, а негодувание и подозрение.