Сподели новината.

Полиция и военни в Чехия създадоха 500 контролно-пропускателни пункта, страната е една от най-тежко засегнатите от коронавирус държави в ЕС и в понеделник значително ограничи свободното движение, съобщава АП.

Около 30 000 служители са участвали в безпрецедентна операция за налагане на строго ново ограничение, което забранява на хората да пътуват до други окръзи, освен ако не се налага да отидат на работа или не трябва да се грижат за роднини.

Това е част от поредица от мерки, които влязоха в сила в понеделник, тъй като централноевропейската държава се стреми да забави разпространението на силно заразен вариант на вируса, открит за първи път във Великобритания.

Премиерът Андрей Бабиш коментира, че целта на мярката е да се предотврати колапс на болниците в страната, които се грижата за пациенти с COVID-19.

На фона на скок в инфекциите с британския вариант, от 7049 пациенти с COVID-19 в чешките болници в неделя, 1 507 се нуждаят от интензивно лечение.

Откакто Чехия регистрира първите трима души, заразени с коронавирус на 1 март миналата година, над 1,24 милиона са потвърдените случаи, а 20 469 са смъртните случаи.

От понеделник хората в Чехия, които излизат за спорт, не трябва да напускат общината си. Само магазините за продажба на стоки от първа необходимост остават отворени.

Експерти обаче предупреждават, че мерките не са достатъчни, за да спрат вируса. „Считам за най-важни мерки онези, които не са приложени“, каза биохимикът Ян Трънка пред Чешкото обществено радио. „Това е да се ограничат контактите в работата, особено индустрията.“

Едва в понеделник чешкото правителство започна да изисква масово тестване на служители на доброволни начала. Очакваше се това да стане задължително в петък в компании с повече от 250 работници.

Министърът на индустрията и търговията Карел Хавличек отхвърли призивите да се затворят поне някои заводи и фабрики като „нереалистични“.

Междувременно страната ускорява програмата си за ваксинация, като общопрактикуващите лекари се присъединяват към центровете за имунизация. Поставени са над 650 000 дози ваксини. Бабиш заяви, че се очаква 1 милион ваксини да пристигнат по програма на ЕС през март и още 2,6 милиона през април.

В знак на солидарност три региона в съседна Германия изпратиха на Чехия 15 000 дози от ваксината AstraZeneca и да се опитат да контролират пандемията по границата.

Бабиш и президентът Милош Земан също заявиха, че ще използват руската ваксина „Спутник V“, дори ако тя не бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Предишна статияФермер от Кюстендил ще плаща за умрели коне
Следваща статияИзвънредно положение във Финландия