В Бургас зрее бунт, градът настръхна

0
1886
slider night
Сподели новината.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще се срещне днес с депутатите от 2-ри многомандатен избирателен район Бургас. Той ще им представи вариантите за ново статистическо райониране, по които в момента МРРБ провежда широки обществени обсъждания в цялата страна. Министър Нанков ще се запознае лично с мнението на народните представители от Бургаския регион относно предложението за обособяване на Черноморски район, който е един от трите варианта за ново райониране.

Срещата е по покана на депутата от ГЕРБ Ивелина Василева. На нея ще присъства и кметът на Бургас Димитър Николов.

Припомняме, че ако новото статистическо райониране у нас стане факт, Варна ще бъде водещ център при този вариант. В така наречения Черноморски регион ще се влеят Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Тенденцията до 2020 година обаче е, председателят и съветът, които ще го ръководят, също да бъдат избирани с бюлетина, както и кметовете.

Заместник-регионалният министър Деница Николова наскоро в интервю подчерта, че везните все повече клонят към обособяване на 4 района. Тя даде пример, че обособяването на Черноморския регион ще позволи постигане на по-добри икономически ефекти с ресурсите на Черно море за развитие на пристанищата, бизнеса свързан с превоз на товари и др. „Трябва да говорим за региони в тяхната цялост, а не в тяхната обособеност от гледна точка на конкретен град или кой ще бъде център. При обособяването на Черноморски регион можем да търсим възможността да реализираме регионален проект като автомагистрала „Черно море“, която дава възможност за икономически връзки между двата големи града-Варна и Бургас. Не трябва да търсим конкуренцията между тях, а да постигаме много по-глобалната цел – да развиваме всички останали населени места, които са свързани с тези градове“, коментира още Николова.

Регионалният заместник-министър обясни, че след районирането следва да се вземе решение за това кои ще са структурите, които ще водят регионалната политика на ниво райони за планиране.
По актуалната тема и БСП-Бургас изказа опасения, че ако се приеме този вариант има опасност Бургас да се превърне в придатък на Варна.