Сподели новината.

По време на отоплителния сезон въздухът в градовете и селата става по-мръсен. Оказва се, че във Видин са дишали най-лошия въздух, показват измерванията на гражданското сдружение „AirBG“ за зимния период от септември до април, предава Нова тв.
Въпреки едни от най-сериозните оплаквания, в столицата въздухът не е най-мръсен и София не попада в топ 3, а е в средата на класацията с 41 дни с лошо качество на въздуха.В столицата основният замърсител на въздуха за отминалата година остава трафикът. На 1000 души се падат близо 700 автомобила, като в повече от половината от тях се вози само по един човек

Според експерти причината е в благоприятния климат тази зима. Градовете с най-добри показатели са Бургас и Стара Загора.
Според Световната здравна организация дните с мръсен въздух не трябва да превишават 35 годишно. От общо 160 дни отоплителен сезон обаче цели 91 са били с повишение на фините прахови частици във Видин. На второ място в класацията е Русе, следван от Пловдив

Жертви на мръсния въздух в световен мащаб стават 7 милиона годишно. Според наши лекари лошият въздух допринася за смъртта на над 14 000 души годишно в България. Като най-честите причина за смъртността са сърдечните заболявания, пневмониите и инсултите. Медиците предлагат мерките за борба да започват още от университетите.

dnes.bg