събота, юни 15, 2024

В Бургас се чака нулева безработица през това лято

Date:

Сподели новината.

През това лято в Бургас може да бъде поставен своеобразен рекорд. По всички изчисления личи, че безработицата в града ще спадне на много ниски нива. Някои експерти предричат дори нулев процент по този показател. Това не е ставало никога досега в историята на общината, особено в годините на преход. За справка – през 2001 година безработицата в града бе достигнала над 20 процента. Тогава имаше масови съкращения във връзка с приватизирани предприятия, е частния бизнес все още не можеше да се възстанови от шока през 1997 година. През 2008 година нивото на заетост се покачи драстично, а индексът на хората без работа спадна до 2-3 процента. След това обаче избухна световната икономическа и финансова криза, която рефлектира тежко и у нас. Масово започнаха съкращения, особено в сектора на строителството, а част от фирмите просто прекратиха дейност.

Постепенно икономиката започна да се възстановява. След 2011 година в Бургас пък влязоха сериозни капиталови потоци във връзка с европейски проекти, както и общински програми. Това доведе до повишаване на заетостта, както директно при строителните фирми, така и при логистичните и съпътстващи дейности и производства. Постепенно хората без работа ставаха все по-малко, а тази зима вече официално беше отбелязано, че достигаме предкризисните си нива. Това потвърди и директорът на Бюрото по труда за Бургас Живко Янакиев. “Забелязва се трайна тенденция на намаляване на безработните. Само за една година процентът е спаднал вече до 4,2 , което е един от силните показатели в национален мащаб. В Бургас заетостта има и цикличен характер, като през лятото бройката на хората с работа рязко нараства. След това има спад, но въпреки това, тенденцията е вече много отчетлива. На годишна база безработните намаляват постоянно” – коментира Янакиев.

На ниво област също има спад. В Карнобат и Айтос той е с 283 и 210 души, в Созопол, Поморие и Руен става въпрос съответно за 150, 107 и 59 души по-малко. Общо нивото на безработица в областта е 6,4 процента, което я нарежда на 4 -то място в страната.

Конкретно за морския град обаче процесите са много отчетливи и действително това лято пазарът на труда може да обере всичко свободно. Хотелските вериги усилено търсят персонал на всякакви позиции – от камериерки до спасители, през бармани, сервитьорки, пикола, аниматори, готвачи, масажисти и др. Бройката за Южното Черноморие, която трябва да се попълни, е над 20 хиляди души. Най-голямо е, разбира се, търсенето в Слънчев бряг. Там вече стана ясно, че част от хотелиерите ще търсят хора то чужбина. По примера на строителните фирми, те ще наемат хора от Молдова и Украйна, където икономическата конюнктура е благоприятна за нас. Заплатите в тези държави варират в момента около 120-150 евро на месец, което е в пъти по-ниско от България. Това лято се очертава и пиково като заетост и посещения от страна на туристите от чужбина. Още от сега заявките са с над 15 процента по-големи от миналия сезон. Това провокира собствениците и наемателите превантивно да търсят повече хора, за да могат да осигурят и обезпечат бизнеса си. Процесите важат, както за Слънчев бряг, така и за по-малките обекти на юг от Бургас. В момента особено трудно е намирането на персонал за хотелите в градчета като Приморско и Царево, където местните хора предпочитат да развиват собствен дребен бизнес и не желаят за работят на заплата за едно лято. Това налага търсенето на работна ръка от други градове, но голяма част от хората за определените позиции вече са ангажирани. По този начин гладът за кадри става още по-голям. През това лято увеличеният брой ще доведе и до по-голям брой на полетите, най-вече чартърни. Това пък ще даде отражение и върху наетите хора на летище Бургас, които също ще бъдат повече от миналата година.

Конкретно за Бургас, само за заведенията около ивицата и в Морската градина ще са необходими поне още 300 души персонал. Въпреки че през тази година съществуват много въпросителни около концесията на плажа, капани и ресторанти там ще има. Просто защото през лятото в този район е златна мина. Като се добавят и десетките павилиони за хамбургери, сладолед, цигари и пици, картината става още по-показателна.

Като причина за постоянно спадащата безработица обаче не може да се изтъква само туризмът, който все пак е сезонен вариант. Трайното намаление на хората без работа се дължи и на програма за саниране, която поглъща много голяма бройка работна ръка, капиталовите програми на Общината и постоянното закупуване на инвестиционни площи. В логистичния парк край безмитната зона вече ври и кипи от строителство. Предстои откриването и на още обекти там. В същото време на частни терени в момента се изграждат поне още 20 обекта с различно предназначение. Като се започне от складове на едро и се стигне до сладкарски цехове и малки фабрики за бутилиране на минерална вода. Това са реални бизнеси с осигуряване на постоянна заетост, което рефлектира много по-трайно и реално върху пазара на труда.

В града се забелязва и оживление около бившите индустриални площи, които също са обект на интерес и инвестиции. Така една площ е тази на бившия завод “Георги Димитров”. Близо 80-те декара вече са разчистени, като очакванията са там да бъдат изградени огромни халета за складиране на стока. Това явно е свързано с позитивните нагласи към развитието на двете частни пристанища, които се оперират от фирми на Кирил Домусчиев и Цветелина Бориславова.

Друг реален фактор за спада на безработните в регионален мащаб е развитието и на земеделието, най-вече в посока зърнодобив, складиране на зърно и търговия с тези продукти. В последните години около Бургас се изградиха няколко големи складови площи именно с тази цел. Този бизнес стимулира и транспорта, който е неизменна част от общата верига на добив, доставка и пласмент.

Съживяването на икономиката доведе и до ангажиране на повече работни места в традиционните производствени предприятия в града, което също допринася за утвърждаването на процесите.

В същото време има и оживление в сферата на недвижимите имоти. Облекченото банково кредитиране, ниските лихви и добрите условия доведоха до вдигане на оборотите на този пазар. През 2009 година в града фалираха над 100 агенции за недвижими имоти. Тогава цените и пазарът паднаха по един особено тежък начин. В последните три години обаче има видимо раздвижване в тази посока. Освен горепосочените фактори, за това спомага и повишеното търсене от чуждестранни граждани. Вече не само руснаците формират този сегмент, но и англичани и германци, които бяха позабравили за България в последните 7-8 години. Украински заможни граждани също проявяват интерес към родния пазар. Това пък доведе до отваряне на нови кантори за недвижими имоти, както и на разширяване на персонала на утвърдените, което отново допринесе за положителните резултати на пазара на труда и нивата на безработица.

Въпреки тези положителни процеси, заради общата икономическа ситуация в Европа и политическата несигурност на Стария континент, голяма част от инвеститорите се въздържат от по-решителни мерки. България е много зависима от икономиката на Европа и всички трусове там водят до големи сътресения и у нас. ЕС е пазар на над 70 процента от нашия износ, както и работодател на близо 2 милиона български емигранти, което не е маловажен фактор. Заради това и в Бургас може би все още няма налице големи инвестиции в нови заводи или фабрики. Нещо, което може да бъде преодоляно в следващите години.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ужас край Омуртаг: Автобус с деца от Добрич катастрофира

Автобус с деца от Добрич катастрофира на територията на...

Страшна трагедия с 15 -г. момиче край Пазарджик

Непълнолетно момиче се e удавило след падане в напоителен...

Кървава трагедия почерни Пловдивско, станалото потресе всички

Смъртоносна катастрофа в Пловдивско. Минути след 9 ч. вчера...

ГЕРБ печели изборите, битка за второто място

ГЕРБ-СДС е големият победител изборите за национален и европейски...