Сподели новината.

50-годишен мъж, който работи на сероочистващана инсталация на ТЕЦ “Бобов дол”, е с положителна проба за коронавирус, каза пред репортери шефът на дружеството инж. Емил Христов. Ще бъдат изследвани още 16 души, пътували с автобуса за работа от централата до село Бистрица, където живее мъжът, както и хора от селото.

Той е бил в отпуск от 10-ина дни. Пуснал молба, като заявил пред прекия си началник, че се чувства преуморен, имал и главоболие. Състоянието му не се подобрявало докато бил вкъщи. Във вторник потърсил помощ от личния си лекар, който преценил по време на прегледа, че мъжът може би е заразен с коронавирус и веднага е закаран в изолатора в общинската болница в Дупница, където бил тестван и пробата се оказала положителна. Взета му е и втора проба, която била отрицателна. Двамата му колеги, с които е пътувал на една седалка в автобуса, вече са тествани за КОВИД.

Преди по-малко от месец в ТЕЦ „Бобов дол“ беше установено огнище от коронавирус – над 15 работници се оказаха заразени. Централата обаче не е спирала работа – предприети са всички противоепидемиологични мерки. И последният случай с работника от сеорочистката на централата е показателен – заразата се вкарва отвън. След връщане от отпуск или при отсъствие от работа слижутелят задължитено се тества за корова вирус. Така се установят и положителни проби и те веднага се пращат при лекар или в болницата.

„Вътре, в централата, няма зараза. Тя идва отвън. ТЕЦ-ът произвежда ток, не корона вирус“, пошегува се в тази връзка шефът инж. Христов.