сряда, февруари 28, 2024

В Австрия стана страшно

Date:

Сподели новината.

Близо 40 000 австрийци съставиха колективно писмо и го изпратиха до канцлера на страната. Те поискаха край на подкрепата за Украйна и призоваха за неутралитет и отмяна на санкциите срещу Русия, пише exxpress.at

Крайно време е да действате в съответствие с желанията на суверена” – така започват авторите на отворено писмо до федералното правителство, в което призовават Австрия да се върне към абсолютния неутралитет.

 

Само за няколко дни тази инициатива вече е подписана от 40 000 граждани.

“Непрестанната войнствена реторика, заплахи от страна на зеления министър на енергетиката към Русия за едностранно прекратяване на договорите за доставка на газ… огромните парични подаръци за Киев, доставки на гориво за украинските войски и съфинансирането на скъпите оръжейни доставки за Киев – федерално правителство на Австрия явно е взело страна във войната за Донбас”.

“Ние, гражданите, всеки ден ясно усещаме, че ние сме истинските потърпевши от икономическите санкции, че нашата национална икономика, а оттам и цялата социална структура на нашето общество, са сериозно засегнати и че сега сме изправени пред най-сериозната икономическа криза през последните 80 години поради последиците от санкциите”, пишат активистите.

Все повече австрийци искат страната да се върне към истинския неутралитет и да се откаже от антируските санкции , което се подкрепя от над половината граждани на страната (проучване на INSA, септември 2022 г.). 

Хората настояват страната да се върне в ролята си на посредник в преговорите за примирие, така че отново да работи за връщането на мира в Европа, отбелязва австрийското издание, относно инициативата на блогъра и предприемач Гералд Маркел.

В отвореното си писмо до федералното правителство активистите пишат:

“Нека като Република Австрия НЕЗАБАВНО да се върнем към строг неутралитет спрямо ВСИЧКИ страни в конфликта в Украйна.

Като част и следствие от този неутралитет, нека да засилим контролираната хуманитарна помощ за цивилното население в засегнатите от войната региони. Нека предоставим Виена като място за провеждане на международна мирна конференция в съответствие с десетилетната традиция и да поканим във Виена ВСИЧКИ страни в конфликта и техните политически лидери.”

Само за няколко дни 39 477 австрийци вече са подписали това писмо.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Гледат дело срещу Тръмп на 25 март

Доналд Тръмп ще стане първият бивш президент на САЩ,...

Откриха на пихтия трупа на българин във Великобритания, заснел смъртта си

27-годишен българин е загинал в автомобилна катастрофа във Великобритания,...

Цeнитe нa жилищaтa в Гepмaния нe ca пaдaли тoлĸoвa pязĸo oт 60-тe гoдини нacaм

Жилищният ceĸтop в нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa Eвpoпa Гepмaния ce cpивa....

Републиканците искат бързо да пратят 17,6 млрд. долара за Израел

Шефът на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън,...