Сподели новината.

Проф. д-р Найденка Златарева работи в интензивно кардиологично отделение от 1985 година. Срещала е хиляди случаи, но в последните години една статистика й прави силно впечатление, разказва bTV.

Много млади пациенти посещават отделението по кардиология и има регистрирани инфаркти на много млади хора.

„Оказва се, че на младите пациенти с остър миокарден инфаркт за една година при нас само са били 25 човека. Това е възрастта под 45 години. Инфарктът много се подмладява за съжаление“, споделя лекарката.

Като причини за това тя посочва стреса, тютюнопушенето, използването на много вредни вещества като наркотици или стимуранти във фитнеса.

„Много често при тези пациенти е налице фамилна обремененост или генетични промени, които благоприятстват реализирането на инфаркта в млада възраст. На първо място това са проблеми в кръвосъсирването. Тези пациенти правят не само миокардни инфаркти. Правят рано белодробни тромбоемболии. Ранни инсулти, за съжаление“, уточнява проф. д-р Найденка Златарева.

Тя обяснява, че най-ранният инфаркт, който е наблюдавала е бил на 26-годишна жена и на 29-годишен мъж. При жената е открита тежка тромбофилия, т.е. тя е имала промени във факторите на съсирването. Мъжът е бил със злоупотреба на кокаин.