Ужасен инцидент на Хийтроу

0
271
768x432 1 6
epa08574392 Passengers arrive at Heathrow Airport in London, Britain, 30 July 2020. The UK government has continued to back its support for a fourteen day quarantine on travellers from Spain. Meanwhile British Prime Minister Boris Johnson has said that there are signs of a second wave of Coronavirus occurring in Europe. EPA/ANDY RAIN
Сподели новината.

Мъж на около 60 години е арестуван по подозрение в терористично престъпление. Това е станало, след като в края на декември на летище Хийтроу са открити следи от уран, съобщиха от Скотланд ярд.

Мъжът е бил арестуван, след като в събота служители за борба с тероризма са претърсили адрес в Чешир, по подозрение в престъпление по член 9 от Закона за тероризма от 2006 г., който обхваща изработването и притежаването на радиоактивни устройства.

Той е освободен под гаранция до април, съобщиха от столичната полиция.

Служителите на Граничните сили са открили радиоактивния материал заедно с пратка метален скрап на 29 декември. Специализирани скенери откриват урана, който според съобщенията е пристигнал с полет от Оман, докато е бил пренасян до товарна барака, която след това задействала аларми.

Командир Ричард Смит, който ръководи командването за борба с тероризма на полицията, заяви: “Откриването на много малко количество уран в пакет на летище Хийтроу безспорно буди безпокойство, но показва ефективността на процедурите и проверките, които се извършват съвместно с нашите партньори за откриване на този вид материали.

“От началото на разследването приоритетът ни е да се уверим, че няма пряка заплаха за обществото. За тази цел следваме всички възможни линии на разследване, с които разполагаме, което ни доведе до извършването на този арест през уикенда.

“Искам ясно да заявя, че въпреки този арест и въз основа на това, което знаем в момента, този инцидент все още не изглежда свързан с пряка заплаха за обществото.

“Въпреки това детективите продължават с разследванията си, за да се уверят, че това определено е така”.

Говорител на Министерството на вътрешните работи заяви: “Ние не коментираме разследвания в реално време.”