Сподели новината.

Четирима души в Петрич, сред които и деца, са под наблюдение, тъй като скоро са се върнали от Италия. Това каза пред журналисти на ГКПП „Кулата“ д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Благоевград, предаде „Фокус“.

Мончева уточни, че нито един от тях няма симптоми или оплаквания, свързани с коронавируса. Д-р Мончева отбеляза, че със заповед от вчера на ГКПП „Кулата“ здравните инспектори дават по 12 часови дежурства, така че да се осигури 24-часово покритие на пристигащите през българо-гръцката граница.

„Отсяваме тези хора, които идват от Италия, мери им се температурата и попълваме формуляр, в който събираме най-важните данни като име, години, от къде идват, къде ще ходят, 14 дни къде ще пребивават и съответно общо практикуващия лекар кой е, за да могат да се проследят през тези две седмици“, каза още д-р Мончева.

Тя отбеляза, че работят много добре със служителите на ГКПП „Кулата“, които лично им водят преминаващите през границата, които идват от рискови зони. „Вчера имаме пристигнали през ГКПП „Кулата“ около 80 човека от Италия, защото имаше ферибот. Днес нямаше, затова са минали само няколко товарни автомобила. Шофьорите на моторните превозни средства са без оплаквания и температура“, подчерта д-р Мончева.

Трима души, пристигнали от Италия, са хоспитализирани в шуменската болница и ще бъдат изследвани за коронавирус.

Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов, предаде „Dariknews“.

Пациентите са били в Ломбардия, след като са се прибрали преди 3 дни, двама от тях – момче и момиче са потърсили помощ в Спешния център с оплаквания, характерни за грип, но и за коронавирус.

Затова са били хоспитализирани и поставен и под карантина в специални помещения в Инфекциозно отделение.
В последствие под карантина е поставена и още една жена – пътувала с тях до Италия.

Взети са проби за коронавирус, които трябва да имат резултат до петък.