вторник, април 23, 2024

Увеличават заплати и пенсии в Гърция

Date:

Сподели новината.

Гърция обяви серия от мерки в подкрепа на гражданите. На фона на протести срещу поскъпването на живота правителството обяви, че от следващата година се увеличават пенсиите и заплатите. Отпускат се помощи за отопление през зимата, пише newsbg.eu. 

В Гърция се увеличават минималната работна заплата и пенсиите – за първи път след финансовата криза преди десетилетие. Това обяви министър-председателят по време на търговско изложение в Солун. Кириякос Мицотакис заяви, че около милион и половина пенсионери ще се възползват от повишението. Той обаче предупреди гърците да се подготвят за тежка зима.

 

„Москва иска да превърне енергийната несигурност в европейска политическа нестабилност. Знам, че обществото се страхува как цените ще повлияят на доходите ни. Очаква ни тежка зима, но не трябва да позволим изнудване“, подчерта Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Около 1,3 милиона домакинства ще получат финансова помощ за зимата, като отопляващите се на мазут или друго гориво вместо газ или електричество ще получат двойно повече средства.

Гръцкото правителство задели повече от 8 милиарда евро, за да се справи с галопиращите цени и инфлацията, която достигна най-високите си нива от близо три десетилетия. Разработен е план в размер на 1,8 милиарда евро в помощ на младите хора да наемат или придобият жилище. Предвижда се финансова подкрепа и за селскостопански производители, бизнеса, безработните, студентите и хората с ниски доходи.

Тази година растежът на гръцката икономика ще е повече от 5%, благодарение и на силния туристически сезон, съобщи гръцкият премиер. Събитието, в което се включи Мицотакис, беше съпътствано от многохиляден протест срещу поскъпването на живота и високите цени на енергията. През 2023 г. в страната ще се проведат парламентарни избори.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Европриказката свърши: В Германия поискаха спиране на помощите за украинците

Правителството на Олаф Шолц е доволно от миграционната си...

Потресаващо зверство на българин в Англия

Българин е осъден на 7 години затвор за изнасилване...

5000 долара е средната заплата в САЩ

Oчaĸвaниятa зa cpeднa зaплaтa пpи пocтъпвaнe нa нoвo paбoтнo...

Транспортна стачка парализира Гърция

Стачка на работници от транспортния сектор блокира трафика в...