вторник, май 28, 2024

Украйна удари завода за шахеди в Татарстан

Date:

Сподели новината.

За първи път украински безпилотни летателни апарати атакуваха предприятия на територията на автономната република Татарстан, в градовете Елабуга и Нижнекамск – на повече от 1000 км от Украйна, съобщава пресслужбата на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов., цитирана от ТАСС.

“Няма сериозни разрушения, технологичният процес на предприятията не е нарушен”, се казва в прессъобщение от пресслужбата на ръководителя на Татарстан, въпреки че публикуваните видеоклипове показват мощна експлозия.

“Всички служби са в повишена готовност. Сега е изключително важно да запазим спокойствие и да не се поддаваме на паниката, която тези, които са извършили това престъпление, умишлено се опитват да посеят”, казва Миниханов.

Както писа по-късно РБК позовавайки се на Единната дежурна диспечерска служба, броят на пострадалите при атаката с дрон срещу предприятие в Елабуга е нараснал до 12 души. Всички те са студенти на Политехническия колеж “Алабуга”, отбелязва изданието.

Както съобщават медиите, на територията на Специалната икономическа зона “Алабуга” има завод за производство на безпилотни самолети камикадзе тип “Шахед”, които Русия редовно използва за нападение на територията на Украйна.

В разследване на журналисти от изданието “Протокол” и YouTube канала “RZVRT” се твърди, че студенти от Политехническия колеж в Алабуга са участвали в сглобяването на дронове камикадзе в завод в специалната икономическа зона.

В Нижнекамск е атакувана петролна рафинерия , като според първоначалните съобщения дронът е бил отклонен с помощта на средства за радиоелактронна борба и нефтопреработвателното предприятие не е пострадало.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Жестока трагедия край Плевен

Катастрофа е станала днес на пътя Плевен-Ловеч, един човек...

Турски тираджия бе посечен в Търново

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем и...

Кой размаза главата на пастира Атанас край Кресна?

33-годишният Атанас, пастирът открит мъртъв, с размазана глава, в...

Инфарктна ситуация с ученичка, намесен е и кметът на Първомай

Кметът на община Първомай Николай Митков буквално е спасил...