сряда, април 17, 2024

Украинците наляха милиони в заведения и магазини в Несебър

Date:

Сподели новината.

От почти седмица вече бизнесът, зает в търговия и услуги на територията на община Несебър, започна да усеща спада в оборотите, които от началото на войната в Украйна буквално могат да се нарекат космически за българските представи.

Тихомълком аптеките, ресторантите и всички магазини за дрехи и обувки, в т.ч. снабдяващи се и от складове за втора употреба, натрупаха печалби, каквито не са сънували и в най-смелите си планове за развитие. 99 дни, от началото на войната до днес, Несебър, Слънчев бряг и Св. Влас се оказаха Меката както за заможните украински бежанци, така и за социално слабите, настанени в хотелите, пише Флагман.бг.

Най-малко 20 000 бягащи от войната майки с деца, възрастни жени и мъже, негодни за мобилизация, правеха небивал оборот в магазините за дрехи, обувки, памперси, всякакви консумативи за домакинството и за бита. През зимните месеци отвориха и малките магазинчета, които по принцип са сезонни, като изведнъж изобилно бяха заредени със стоки под средното качество на достъпни за по-бедните украинци цени.

В центъра на град Несебър местните търговци почти не затваряха обектите си през април и май, тъй като навалицата бе огромна за най-необходимото и евтино, задоволяващо хора без лични автомобили и такива, които не могат да си позволят по-висок стандарт.

Същинският удар обаче направиха пъргавите ресторантьори, които съумяха да сформират екипи и бързо да адаптират заведенията си за зимни условия.

„Украинците обичаха и да обядват, и да вечерят в заведения. Това бяха хора, които са настанени по квартири, в собствени имоти и в хотели от висок клас за своя сметка. Говоря за около 6-7 хиляди човека от тази по-заможна прослойка на гостите.

А това реално са повече на брой население отколкото е цялото население на община Несебър, заедно с бедните ни села в периферията. Представете си какъв тласък даде това за местния бизнес“, споделя семейството на голям хотелиер от региона.

Но това не е всичко

Два ресторанта – култовият „Джани“, който работи целогодишно, и не по-малко класният „Флора“ в Слънчев бряг, разполагащи общо с около 600 места, през тези 3 месеца са били ежедневно препълнени от клиенти, някои от които с постоянни резервации. От счетоводството на „Джани“ вчера са споделили, че имат статистика за последните 5 години, която показва, че за март, април и май 2022 г. са направили оборот, колкото за един силен сезон преди пандемията.

Украинските клиенти на тези два елитни ресторанта с хубава кухня са били все богати хора, които са оставяли щедри бакшиши.

И това не е всичко

В подножието на върховата печалба е аптека в центъра на Слънчев бряг, срещу х-л „Кубан“, от която украинците са купували на дребно огромни количества лекарства, в т.ч. и животоспасяващи, които са транспортирали към родината си, в помощ на воюващите им съпрузи и близки.

 

„Имам информация, че цели кашони с антибиотици, болкоуспокояващи, инсулин, антипиретици и консумативи потегляха от тук с куриери при всеки повик по телефон за близък зад граница. Отделно всички тези хора купуваха за себе си лекарства в зимния период“, каза служител от административната сграда на „Слънчев бряг“ АД.

Върхът на печалбата обаче отбеляза веригата от хипермаркети „Жанет“, известна за всички местни ресторантьори наоколо от години като предан партньор за зареждане на заведения по най-ниските едрови цени. Този път собствениците на „Жанет“ разочароваха своите контрагенти, които опитаха да зареждат през този период заведенията си от там. Особено от магазина-майка при кръстовището на главния път Бургас-Варна и Несебър.

 

Тъй като украинците, още преди да са пристигнали, получаваха информация откъде много бързо могат да се снабдят с продоволствия на ниски цени, собствениците на веригата стремглаво вдигнаха цените на храната, домашните потреби и на всичко, което е от първа необходимост за поддръжка на домакинство или заведение за обществено хранене.

В тези 3 месеца, ако някой местен човек правеше грешка да влезе в „Жанет“, надявайки се на ниски цени и богато разнообразие, буквално не можеше да стигне до рафтовете от навалицата от украинци. Пекарната на „Жанет“ беше обсадена непрекъснато от стотици деца на украинци опразваха тезгяха за броени минути.

„Не бях виждал никога всички каси на този огромен магазин да работят едновременно и на всички да има такива огромни опашки. Самият аз влязох през април, знаейки че тук цените са ниски и мога да заредя основни продукти и да попълня инвентара на ресторанта си, който подготвях за отваряне през май.

Бях втрещен от рязко повишените цени, които обаче не бяха никакво препятствие за портфейла на масово плащащите с дебитни и кредитни карти украински клиенти“, каза ресторантьор от Ахелой.

От около седмица на летището в Бургас кацат чартърни самолети с първите туристи от Великобритания. На територията на Слънчев бряг вече има около 1000 гости от Албиона, които обаче нямат нищо общо като манталитет с украинците. Те не излизат от хотелите си и се възползват най-вече от алкохола, който им се предлага ол-инклузив заедно с храната и леглата.

На тези туристи заетите с търговия и услуги не могат да разчитат, тъй като те почти не напускат пределите на своите бази и не се интересуват от нашето море и плажове.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Голям скандал в Търново! Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард

Полицай предизвика катастрофа вчера вечерта на оживен булевард във...

Голям бой в центъра на Силистра

В късния следобед на 14 април, около 17:00 часа,...

Амбицията на ЦИК – всички да са информирани за вота на 9 юни

Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който...