Украинските бежанци в Ямбол ще се настаняват само в общински жилища

0
40
ukraina bejanci
Сподели новината.

Единствената възможност в региона за преместване след 31 май на настанените в хотел в Ямбол украински бежанци са общински жилища в областния град. Това съобщи за БТА заместник – областният управител на Ямбол Биляна Кавалджиева.

По думите ѝ към момента в хотела в градския парк живеят трийсет и трима украинци – предимно жени и деца. Десет от тях са пожелали да останат в Ямбол. Обсъжданата преди това възможност те да бъдат настанени в хижата на община Тунджа в лесопарк „Бакаджика“ е отпаднала, тъй като за лятото там са планирани безплатните ученически лагери за деца от общинските училища.

След проведената от Дирекцията „Бюро по труда“ в Ямбол информационна кампания само четирима украински граждани са се регистрирали като търсещи работа, а двама от тях са започнали работа, каза още заместник – областният управител на Ямбол.

В Ямболско към момента пребивават 140 украински граждани, които имат издадени регистрационни карти за временно пребиваване. Повечето от тях са в частни домове и квартири. Ситуацията в момента е динамична, защото доста от украинците напускат не само региона, а и страната, каза още Кавалджиева.

--------------------------