вторник, май 28, 2024

“Уестингхаус” подписа ключово споразумение за двата нови реактора в АЕЦ “Козлодуй”

Date:

Сподели новината.

Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство със 17 основни български доставчици за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ “Козлодуй” в Северна България и на други площадки в региона. Това важно събитие се организира като продължение на проведения през февруари тази година симпозиум в София и е в съответствие с дългосрочния ангажимент на Westinghouse да разширява веригата си от местни доставчици.

Подписаните меморандуми за разбирателство очертават потенциала за производство на ключови компоненти, включително големи структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, както и предоставяне на различни инженерни, транспортни, консултантски и строителни услуги.

Доставчиците, с които се подписаха споразумения, са: “Атоменергоремонт” АД; “Булмашинъри Ентърпрайсис” ООД; “Бюро Веритас България”; “Централна енергоремонтна база” ЕАД; “ЕЛИЯ” АД; “Енергоремонт-Гълъбово” АД; “Химмаш” АД; “Industrial Parts” ЕООД; “КМС” АД; “Краностроене Инженеринг” ЕООД; “МТГ-Делфин” АД; “ПОДЕМКРАН” АД; “Tia Logistics” ЕООД; “ТМ ИНОКС” ЕООД; “Биомашиностроене” АД; “Булармекс-ИК” АД и “Микромет” АД.

“Привличането на местни компании и осигуряването на максимална локализация в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката в Козлодуй продължава да бъде наша основна цел”, заяви Петьо Иванов, изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”. “Щастливи сме от присъствието ни на днешното събитие и от привличането на тези водещи местни доставчици към проекта.

Подписването на днешните споразумения ни приближава с още една стъпка към изграждането на нова ядрена мощност в България с използване на най-модерната технология и подчертава икономическото въздействие, което проектът ще има за нашата страна и общество. Очакваме тези български компании да станат критична част от световната верига за доставки на Westinghouse, и по-специално за всички проекти за изграждане на нови ядрени мощности, които Westinghouse планира да реализира в Европа.”

“Westinghouse има напълно структурирана верига от доставчици по целия свят и днес сме щастливи да я разширим с водещи компании от България, за да гарантираме успешното внедряване в крайна експлоатация на два енергоблока с технологията AP1000® на площадката в Козлодуй”, каза Дейвид Дърам, президент “Енергийни системи” в Westinghouse.

“Разширяването на нашата верига от местни, квалифицирани доставчици, в допълнение към ключовия напредък, който постигаме при изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за изграждане на нова ядрена мощност на площадка Козлодуй, са важни стъпки, които ще ни помогнат да проправим пътя към осигуряване на чисто енергийно бъдеще в България за поколения напред.”

През юни 2023 г. Westinghouse сключи договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, а през месец октомври 2023 г. подписа меморандуми за разбирателство с 5 други български компании за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка “Козлодуй” и в други държави от Европа. Обхватът на тези меморандуми включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление (СКУ), на системи за радиационен мониторинг и други услуги.

AP1000 е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. В САЩ, на площадката на АЕЦ “Vogtle” в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000 е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, като се предвижда вторият енергоблок с тази технология да влезе в експлоатация през второто тримесечие на 2024 г.

Други четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, като там в момента се изграждат още осем реактора със същата технология. AP1000 вече бе избрана и за ядрените програми в Полша, Украйна и България, и също така е обект на интерес от изграждане на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, Обединеното кралство, Индия и Съединените американски щати.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Жестока трагедия край Плевен

Катастрофа е станала днес на пътя Плевен-Ловеч, един човек...

Турски тираджия бе посечен в Търново

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем и...

Кой размаза главата на пастира Атанас край Кресна?

33-годишният Атанас, пастирът открит мъртъв, с размазана глава, в...

Инфарктна ситуация с ученичка, намесен е и кметът на Първомай

Кметът на община Първомай Николай Митков буквално е спасил...