четвъртък, юли 25, 2024

Учени откриха протеин в белия дроб, блокиращ COVID-19

Date:

Сподели новината.

Учени от университета в Сидни идентифицираха протеин в белите дробове на човека, който блокира вируса SARS-CoV-2, причиняващ КОВИД-19, предадоха ТАСС и Синхуа.

Въпросният протеин образува естествена защитна бариера в тялото, свързвайки се с коронавируса и предотвратявайки по-нататъшното му разпространение, се казва в доклада на изследователите, публикуван в петък в отворената издателска научна платформа “Паблик Лайбръри ъф Сайънс (PLOS) – Байолъджи”.

Откритието отваря изцяло нова област на имунологичните изследвания и предлага иновативен, обещаващ начин за разработване на лекарства срещу инфекции, причинени от коронавируси.

„В протеина LRRC15 (Leucine-Rich Repeat-Containing15) открихме рецептор, който може да спре SARS-CoV-2 чрез свързване с вируса и предотвратяване на инфекция“, каза Грег Нийли, професор от университета в Сидни. Идентифицираният протеин всъщност е „естествена имуннна бариера, покриваща човешките бели дробове и блокираща вируса“, отбеляза ученият, цитиран от БТА.

Учените са убедени, че по-нататъшните изследвания на протеина LRRC15 ще проправят пътя за разработването на лекарства, които могат да блокират вирусни инфекции.

„Този протеин е открит в белите дробове, клетките на кожата и езика, както и в лимфните възли и в плацентата. Вероятно, като част от естествения отговор на тялото към инфекция, той създава един вид бариера, която физически отделя вируса от белодробните клетки, които са най-чувствителни към КОВИД-19“, се казва в доклада.

Изследователите се надяват, че в бъдеще откритието ще помогне за разработването на нови антивирусни и антифиброзни лекарства за лечение на патогенни коронавируси и вероятно други вируси, които причиняват белодробна фиброза.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Турски тир изгоря, шофьор загина трагично в инцидент в Търновско

Шофьорът, загинал при тежката катастрофа между два товарни автомобила...

Тревога в Сунгурларе! 4 села са на воден режим

Общо 13 населени места в област Бургас преминаха на...

Кресна потъна в скръб!

Почетният гражданин на Благоевград и бивш кмет на общината...

SPICE Music Festival се завръща

Шестото издание на SPICE Music Festival 2024 ще се проведе...