Сподели новината.

Убийството на Димитър Янков е политическо отмъщение, което съвпадна с икономическите интереси на софийски групировки с апетит за превземането на Слънчев бряг. Той беше не просто най-крупният хотелиер по морето, но и  председател на общинския съвет в Несебър –  безспорен фактор, който нямаше как да бъде купен лесно или заобиколен. Единственият начин да го спрат, бе да го премахнат. Някои от противниците му в местната власт –  за да се спасят от натиска, предпочетоха да се снишат или направо да напуснат страната. Инатът на Янков му коства живота. Кой  имаше интерес от елиминирането му може да се види в дневния ред на една от сесиите на Общинския съвет. Властта или е некомпетентна да разкрие бруталното престъпление, или е съучастник и го прикрива. Това са думи на журналиста Максим Момчилов от Несебър, който дълго време беше медиен съветник на бизнесмена и познаваше делата му отблизо. Момчилов обаче спестява едно – Янков имаше всичко и на практика беше императорът на града-държава, но  не можа да подтисне апетита си да бъде негов кмет. И затова бе застрелян на 9 май 2007 г., няколко месеца преди местния вот, пред дома на любовницата му Красимира Маринова, на ул. „Гладстон“ в Бургас. Макар, че я задоволява с екзотични екскурзии, уникално „Бентли“ и изключително скъп мезонет в центъра на Бургас ( и двете придобивки са подаръци и се водят на нейно име), с Красимира Янков поддържа дискретна връзка,  далеч от очите на законната съпруга – източногерманката Регина Щайн. С Регина хотелиерът има  брак по сметка още като млад, когато след няколко години злощастна служба като пиколо в Слънчев бряг, заминава да работи  в корабостроителен завод в  Германия. Чужденката в последствие е устроена от Янков в огромен палат във формата на пура – архитектурно чудо в баровския квартал на Сънито- в.с. „Зора“. От нея мъртвият бос има син Пейко и дъщеря Ивелина.
Подробност от убийството
Към 21.30 часа във фаталната нощ, общинар ?1 на Несебър паркирал джипа си „Порше Кайен“ пред дома на Красимира. Изключил двигателя, взел документите, но когато посегнал да отвори вратата, от тъмното приближил непознат. От разстояние 1,5 м. килърът стрелял през стъклото на джипа – точно седем пъти. За мнозина броят на изстрелите не е случаен. Седем са хотелите на Янков, седем са и смъртните му грехове, според източник от прякото му обкръжение. Всички куршуми били смъртоносни, попадали са в главата, като буквално са натрошили черепа.  Професионално и хладнокръвно.След разпита на  30 свидетеля,  проверка на томове документация, повече от две години и половина извършителят остава неизвестен.
В момента на екзекуцията недвижимите имоти на Янков като инвестиция струват над 150 млн. евро. Основното перо на печалбата е „хазартен туризъм“ с групи от чужбина. От него само за 2007 г. е инкасирал седемцифрена сума.

Израелската връзка
Разследва се версията, че малко преди убийството е настъпил разрив между Янков  и контрагенти от Израел, които вкарвали играчите в казината му и по тази причина се е разделил със свой варненски партньор. Станали конкуренти и се хванали гуша за гуша. Запознати обаче отхвърлиха тази хипотеза, защото и след смъртта му негови съдружници продължават да въртят същите казина, взели са и още под наем като са се превърнали в монополисти.
Друга версия:  Янков имал конфликт с братята Маргини заради спор за границите на концесията за плажа. Басейните на два от хотелите му са построени в  зоната, която те са получили и затова са му поставили ултиматум:  или  100 000 евро годишен наем за изкуствените езера или да ги събори. Но и тази версия не намира подтвърждение.
Остава първата и основна версия: икономически интереси на конкуренти извън Несебър. Те са свързани и с конфликта му с големия му приятел Николай Трифонов. Двамата първоначално си поделят властта в града – Трифонов е кмет, Янков – председател на ОбС. Постепенно обаче приятелството прераства във вражда и взаимни заплахи за убийство. Причината е според местните е, че Митьо е искал всичките блага около брега на тази община да си останат за тамошните хора, докато Трифонов бил на друго мнение и притискан отвън опитвал да наложи мощна външна групировка.  Трифонов напуска кметското кресло и е изтеглен от висши кръгове в БСП  тайно в Одеса през февруари 2007 г. и едва тези дни започна легално да се връща у дома си.

Империята му е жива
Напук на ширещите се слухове, че след смъртта му империята се разпада, а вдовицата  Регина извадила на тезгяха за продан всичките седем хотела като първо ги предлагала на  руски предприемачи, а после на брата на Милен Велчев-Георги, изобщо не са верни. Богатството му стояло непокътнато, управлявано от Пейко, който е общински съветник и от дъщерята Ивелина. Двамата ръководят най-голямото хотелско дружество на Южното Черноморие „Слънчев бряг хотел холдингс“ АД, майка им Регина е член на борда на директорите  заедно със съдружника на Янков и негов близък приятел –  Йордан Йорданов. Синът му дори влезе в политикат

Чудото на портиера
Приживе Димитър Янков се нареждаше в топ 5 на хотелиерите в страната. Годишният оборот от фирмите му е около 100 млн. лева, давал е работа на 1000 души. В ноща на убийството е носел ръчен часовник-уникат с инкрустиран диамант, за  главозамайващата сума от 150 000 лева.
Чичо Митко, както слугинажно го наричаха собствениците на десетки местни медии, които бяха на хранилка при него, започва  като портиер, сервитьор и барман. В началото на 90-те години  е сред първите приватизатори в Слънчев бряг. През 1996 г. купува първия си хотел „Хризантема“, после още четири луксозни хотела и още толкова ресторанта. От 2000 година до смъртта си прави инвестиции в терени за строителсво. Съмнения относно произхода на първоначалния му капитал никога не е имало, тъй като съпругата му,  която е германка, получава наследство, влагат него в първата покупка.

Реклама