Сподели новината.
Живеещи в района на бившето общежитие на закрития Учителски институт в Дупница се оплакаха от денонощен тормоз от съседи, пише „Вяра“. Недоволството е от многолюдна ромска фамилия, настанена в къща на ул. “Морава” №10, собственост на църквата. Жена от района, която настоя да остане анонимна, с мотив, че се страхува от комшиите си, потърсила съдействие по телефона от репортер на изданието и изпратила копие от жалба до редакцията. Жалбата е от името на живеещите в квартала и е внесена в община Дупница. В нея недоволстващите настояват кметът Методи Чимев да разпореди проверка относно настаняването на група роми във въпросния имот.

“Целият квартал се чувства неспокоен поради факта, че въпросната група от роми гори в печката гуми, пластмаса, други неизвестни материали и мирише непоносимо и не можем да си отворим прозорците, камо ли да си ползваме терасите и дворовете. Постоянно и непрекъснато в двора им се трошат всякакви боклуци (от контейнерите), които се горят във въпросната печка.

Вдига се постоянен шум – до 2-3 часа през нощта се чува силна музика, викове, детски плач и кучешки вой. До момента два пъти им е викана полиция, във връзка със силния шум, но и тя не помага, защото след като си отиде, пак се почва с музиката и виковете. Децата им тичат навън по улицата неконтролируеми, изскачат с колелата пред преминаващите коли ненадейно, не се знае кой влиза и излиза от тази къща, кучетата в къщата също излизат без контрол и се спускат по преминаващите по улицата, непрекъснато се бие или дете, или куче, като виковете им са постоянни и непрекъснати.

Тоалетната им е без канализация и цялата мръсотия изтича по улицата, пълно е с комари, бълхи и мухи. Това е абсолютно недопустимо. По непотвърдена информация към 30.05.2019 г. децата им са били болни от морбили. Въпреки тази опасна инфекциозна болест те се разхождат без никакъв проблем навън”, се казва в жалбата. Съкварталците допълват, че в къщата живеят около 20 човека. Пишат, че са неспокойни. Те молят: „в този имот да се настани някой наистина нуждаещ се, а не млади и прави роми, които трябва да работят, а не да чакат милостиня от църквата”.

За коментар е бил потърсен архиерейския наместник Георги Паликарски. „Запознат съм с проблема. Пуснах там да живеят хора, които нямаше къде да отидат. Съжалих ги и от човещина исках да им помогна. Мислех обаче, че са едно семейство, а се оказа, че там има 16 човека, че има малки деца. След оплакванията веднага реагирах, няколко пъти ги предупреждавах устно да напуснат. Поканих ги да освободят къщата доброволно. Като видях, че няма резултат, на 25 юли прекратих договора им за наем, а на 5 август подадох сигнал в полицията за принудително освобождаване на имота. Не мога да съм безучастен и да не предприема нищо. 30 човека са се подписали в жалбата срещу тези хора”, обясни отец Георги Паликарски.