вторник, април 23, 2024

Триград – сърцето на митичните Родопи

Date:

Сподели новината.

Родопите – безспорно най-красивата планина в България. И нейното сърце e Триград. Първото впечатление, което той оставя в новодошлите гости, е че тук времето почти е спряло. Всъщност зад това спокойствие се крие горчива, нерадостна и жестока история. Трите огромни, почти отвесни скали, с които е ограден Триград, са видели всички своеволия на Османската империя, нападения, опожарявания, сблъсък на религии, потушени въстания.
За Триград и Родопите

За щастие скалите не могат да говорят, а през последния век бурната история е отстъпила място на един спокоен и почти безгрижен живот, на който се радват местните хора. В района на Триград няма запазени паметници, напомнящи за отминали събития, но за сметка на това цялата местна флора и фауна е почти непокътната от нашествието на цивилизацията. Тук нямаме индустриални предприятия, нито големи инфраструктурни обекти. Това понякога създава на нашите гости известни неудобства, но им дава възможност да се насладят в максимална степен на една девствена, непокътната, истинска природа. Почти всичко, до което ще се докосне погледът ви, е в същия вид, в който е било преди стотици години.
За Триград и Родопите

Родопите са най-старата суша на Балканите. Природата е имала стотици милиони години за да извае неповторимия ландшафт и да създаде дом на животинския свят, който тук е особено многоброен и разнообразен. Разхождайки се в Родопите, вероятността да срещнете диво животно е почти сто процента. Около Триград има над сто пещери, повечето от които се радват на бурен живот. В седем от тях са открити останки от праисторически хора, което е доказателство че Родопите са били населени още в древни времена. Но пещерите не са единственото нещо в Триград, което ще ви заплени. Многобройните пешеходни маршрути и дестинации дават възможност за приятни разходки на всеки. Независимо от това дали сте трениран, издържлив планинар или фен на кратките, ободряващи разходки, в Триград ще намерите вашия маршрут.

Специално от Вила Чобака можете да изберете кратък маршрут в посока село Водни Пад. Това е отдалечена махала, в която отдавна не живее никой, но имотите са изкупени от градски хора, обичащи усамотението. Тъй като къщите са добре изглеждащи, с поддържани дворове, усещането е че до преди малко тук е кипял живот, и туристът неволно си задава въпроса – “а къде са хората”.
За Триград и Родопите

Друг кратък маршрут, който започва от самата вила е село Кестен и границата с Гърция. Там могат да се видят остатъци от граничните съоръжения от времето на студената война, освен това пътят минава през много красиви места.

За любителите на дългите преходи, отнемащи цял ден, района на Триград предлага по-сложни маршрути. Естествено дестинациите, до които ще достигнете си струват усилията. Доказателство за това са въодушевените разговори, на които сме свидетели всяка вечер, в които нашите гости, седнали уморени около масата, споделят преживяванията си от деня.
За Триград и Родопите

Такива дестинации са Чаирски Езера, по пътя към които ще минете покрай природните феномени “Слона”, “Пробит Камък” и “Пияната гора”. Маршрутът в посока село Ягодина и атракцията “Орлово Око” също отнема почти цял ден, и минава през най-красивите местности в района на Триград. По пътя имате възможност да видите растения, които се срещат само тук, а ако се уморите – има беседки в които можете да си починете. По този маршрут ще минете и над Триградско ждрело, и с малко отклонение от пътя ще можете да застанете точно над него и да видите красотата му от 300 м височина
За Триград и Родопите

В района на Триград се намират три от Стоте национални обекта. Това са пещерата “Дяволското гърло”, Триградското Ждрело и Ягодинска пещера. И трите са изключително атрактивни и се радват на добра посещаемост, дори и извън туристическия сезон. Тези обекти са напълно обезопасени, подлежат на държавен контрол и се смятат за безопасни, въпреки страховития им вид.

Естествено, има гости, които предпочитат по-силните емоции. За тях Триград предлага различни екстремни атракции. “Тролеят на Тарзан” е кратко и достъпно за всеки преживяване, а тези които имат нужда от повече адреналин, могат да наемат кросови мотоциклети и АТВ-та. За най-смелите местният клуб за екстремни спортове предлага посещение на Харамийска Пещера – място до което се достига само по алпийски способ. Клубът предоставя алпийско оборудване и инструктори.
За Триград и Родопите

За любителите на ездата в Триград има конна база, която предлага коне и водачи. Освен кратка атракционна езда, там можете да заявите еднодневни или многодневни конни преходи из Родопите.

На няколко места в Триград можете да наемете велосипед. В района има достатъчно места, подходящи за кратки велоразходки по асфалтови терени. За любителите на екстремното колоездене е изграден голям велокръг, обхващащ селата Триград, Борино, Ягодина и Чала, с обща дължина на трасето над 60 километра.

Запленяващата красота на местната природа до голяма степен се дължи на изобилието на вода, която в Родопите извира буквално отвсякъде. Всевъзможните водопади, извори, поточета, присъстват неизменно в картината, която вижда всеки турист. По всички маршрути, които ще изберете, неизменно присъстват чешми, изградени от местните хора. Те са символ на уважението, което имат те към водата и природата като цяло.

Реката, която минава през село Триград е естествен приток на река Въча, която се смята за най-чистата река на Балканите. Причината е че никъде по своето течение няма промишлени замърсители. Като правило реките в Родопите са чисти. В река Триградска живеят основно Балканска и Дъгова пъстърва, но може да се срещне и мряна, речен кефал, и дори лещанка. Риболовът в района на Вила Чобака е забранен. Това не е добре за туризъма, но е добре за природата, и ние настояваме тази забрана да се спазва. Все пак за тези, които искат да опитат вкуса на екологично чиста пъстърва, могат да ползват разрешените за риболов места. Освен това в Триград има рибарник, където можете да закупите риба.

Естествено тук не можем да изброим всички неща, които ще направят престоя ви в Родопите незабравим. Едно обаче е сигурно – който е дошъл в Триград, обикновено поставя тази дестинация в списъка на любимите си места за почивка.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Потресаващо зверство на българин в Англия

Българин е осъден на 7 години затвор за изнасилване...

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...