Сподели новината.

Трите болници в Кюстендилския регион – районната в областния град, общинската и частната болници в Дупница, ще лекуват пациенти с коронавирус, казаха от регионалната здравна инспекция. Така е според заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от петък.

Трите лечебни заведения в област Кюстендил разполагат с общо 234 легла за по-леки случаи, а 24 са леглата за нуждаещи се от интензивна грижа пациенти, които при необходимост ще се използват за корона вирусни пациенти. Те са 6 в общинската болница, 8 – в частната болница в Дупница, и 10 в кюстендилската районна болница.

Засега до днес, събота, в региона има двама с потвърдена положителна проба за коронавирус – 42-годишен мъж от село Стоб, който е в инфекциозното отделение на дупнишката болница, и 62-годишен кюстендилец, който е с установено заболяване от КОВИД-19 от вчера – той е в специализираното отделение на районаната болница.

Лекарствата на двамата пациенти от областта се изпращат централно – от София, казаха лекари. Състоянието на мъжа от Стоб, който се лекува в общинската болница в Дупница, е стабилизирано. Състоянието на мъжа в кюстендилската болница се определя като средно тежко към тежко.