Сподели новината.

В Бургас случаите на заразени вече са три. Третият пациент с доказана коронавирусна инфекция е лекар от “Бургасмед”, съобщава кметът на Бургас – Димитър Николов. Бил е в отпуск, а после в болничен преди установяването на заразата.

Изследван е вчера и е доказана инфекцията. Снощи в 20 часа е наложена карантина, затворено е хирургичното отделение в “Бургасмед”, карантиниран е целият персонал на отделението.

Затворено е още едно отделение, за да може лекарите да бъдат настанени там за нощуване.

Общият брой на контактните лица на лекаря са 23 човека от медицинския персонал. 14 са лежащоболните, които също ще останат в отделението. Те няма да го напускат, нито някой ще влиза в това отделение.

Изписаните пациенти от предходната седмица, преди лекарят да излезе в болничен, са 27. На тях им е наложена карантина в домашни условия.

Лекарят с коронавирус е от хирургичното отделение на „Бургасмед“, няма частна практика. Издирени са всички пациенти, които е прегледал, когато е бил в добро състояние. По време на отпуската си лекарят е бил в Пампорово.

По думите на д-р Миразчийски, изледванията от днес показват, че лекарят няма данни за пневмония, което означава, че няма инфекция на долните дихателни пътища – това, което е най-страшно при коронавирус.

Има оплаквания, в сравнително леко състояние е и е под наблюдение с терапия.

Пациентката от Карнобат е в много добро състояние и се очакват двете поредни отрицателни проби, за да бъде изписана.

Към настоящия момент 300 души в Бургас за под карантина, 450 са в цялата област. В Бургас се удвоиха за един ден.

В момента в генетичната лаборатория в Бургас се изледват 4 проби, до края на деня се очакват още 14 проби на конатктни лица, плюс 23 съмнителни, които се наблюдават и им се сваля анамнезата.

От името на целият щаб призовавам за разбиране и съдействие! Необичайна е ситуацията. С разум и с подкрепа Бургас може да избегнем бедата, която сполетя Италия.
Нека не правим тези грешки, които направиха в другите държави!