Трагедия край Разлог! 15 живота угаснаха заради царевица, изхвърлена край пътя

0
191
syngenta sladka carevica oranjeria jul 2022 blog main 1024x650
Сподели новината.

С царевица за посев, която е била изхвърлена край нивите са били отровени 15 от най-добрите кози на Иван Мутафчиев, собственик на ферма „Козле“ от Разлог. Край пътя е имало оставен и карбамид. 

„Веднага се обадих на ветеринар, който направи аутопсия и чакам да излязат резултатите. Докторът обаче видя, че стомахът на животните е увреден от отровата, тепърва ще се установява дали е от карбамида или от веществото, с което са третирани семената. Каквото и да се окаже – отидоха ми най-хубавите животни. Животните нямат цена и не могат да се купят от никъде,  споделя мъката си пред Агри. БГ стопанинът.

 

Натровените кози са водили стадото и първи са яли от изхвърлените продукти. Умрели са още на пътя на 300-400 метра от мястото.

Мутафчиев се е обадил в полицията, като униформените водят разследване за виновника.

В момента Мутафчиев отглежда по биологичен начин около 130 кози. Всичките животни се изкарват на паша. „Селектирам ги отдавна, работя с няколко автохтонни породи – Местна дългокосместа и виторога, както и Калоферска дългокосместа коза. Тези животни нямат цена, не може да се купят от никъде, каквито и пари да имаш“, споделя стопанинът.

Иван пасе животните на наемна земя. Разполага само с 20-30 дка собствени пасища и не се оплаква, но все по-често и той се сблъсква със заградени терени, с електропастири и други ограничители.

Стадото има добър пастир в момента, а Мутафчиев работи в минимандрата към стопанството. Синът му Георги също помага в семейния бизнес, той се грижи новостите да навлизат и в тяхната ферма.

От липса на пазар и клиенти не се оплакват. Търсят се всички продукти, които се произвеждат в мандрата, която са изградили със собствени средства още през 2011 г. В нея преработват само млякото от собственото си стадо, за да са сигурни, че предлагат качествена биопродукция.

„Имаме доста клиенти, в София зареждаме над 30 обекта. Не можем да смогнем от работа, нашата стока стига до морето и хотелите в Банско“, казва стопанинът.

Макар продуктите на „Козле“ да са уникални и конкуренцията от вносни млека да не ги засяга, Иван Мутафчиев споделя, че вижда как импортът затиска млекопроизводителите, а собствениците на мандри „вече нямат цистерни, а чували със сухо мляко“. “Животновъдството е неблагодарна работа, особено когато държавата не стои зад бранша е много трудно. Няма животновъд, който да е станал министър. Това пожелавам на родното земеделие – да имаме министър, който е животновъд, за да ни разбере”, казва животновъдът.

Мутафчиев не очаква бърза развръзка по случая с изтровените кози, като гледа съдилищата с каква скорост налагат наказания за отнемане на човешки живот, какво остава за животни.

--------------------------