Топ-10 на най-големите страни в света.

0
6747
Сподели новината.

            Това са десетте държави с най-голяма площ в света. Намират се в различни части на планетата, а в икономическо отношение са твърде различни. Судан например е бедна развиваща се страна с много нисък жизнен стандарт.

От друга страна Съединените щати са най-развитата държава. Общото между тези десет страни обаче е, че независимо дали са силно развити държави или развиващи се страни с по-нисък жизнен стандарт, повечето от тях са доста влиятелни заради голямата си територия.

 10.            Судан. С площ от 2 505 815 кв.км. Судан е десетата по големина страна в света и най-голямата държава в Африка. Разположена е в североизточната част на континента, на брега на Червено море. По-голямата част от Судан е заета предимно от суха и безплодна пустиня.

 9 .            Казахстан. Бившата съветска република заема площ от 2 717 300 кв.км. в западните части на континента Азия. Страната има излаз на Каспийско море. По-голямата част на Казахстан е заета от степи и пустини. Въпреки това в земните недрата има големи находища на полезни изкопаеми, които превръщат Казахстан в държава с обещаващо бъдеще.

 8 .            Аржентина. Аржентина заема площ от 2 766 890 кв.км. Намира се в югоизточните части на Южна Америка, на брега на Атлантическия океан. Страната се простира от тропиците до студената и негостоприемна Огнена земя. Тук се намират едни от най-плодородните земи в света. Заради огромните си плодородни площи и богати реколти някога Аржентина се подреждала сред най-богатите и влиятелни страни в света.

 7 .            Индия. С площ 3 287 263 кв.км. Индия е седмата най-голяма държава в света. Заема изцяло полуостров Индостан в Азия. Заобиколена е от водите на топлия Индийски океан, а на север достига до Хималаите. Въпреки огромната си площ, Индия е пренаселена страна, тъй като е дом на повече от 1 милиард жители. На територията на днешна Индия е процъфтяла една от най-богатите и вълнуващи култури на нашата планета.

Европейски съюз. Въпреки че Европейският съюз не е държава, той е силно интегрирана общност, обединена на икономическа и политическа основа. Той е една от най-влиятелните организации в света. Ако беше държава ЕС щеше да бъде 7-ма по големина страна в света след Австралия, а икономически би превъзхождала дори САЩ. ЕС заема площ 4 325 675 кв.км., но продължава да се разширява.

 6 .            Австралия. С площ от 7 682 300 кв.км. Австралия е шестата най-голяма страна в света и същевременно една от най-рядко населените държави на планетата. Средната гъстота на населението е около 2 души на квадратен километър. Причината е, че вътрешността на страната е изключително слабо населена. Австралия е единствената страна, която заема територията на цял континент.

 5 .            Бразилия. С площ от 8 574 404 кв.км. Бразилия е най-голямата държава в южното полукълбо и в Латинска Америка. Заема сърцевината на Южна Америка, а на нейна територия се намират най-пълноводната река в света и най-обширната екваториална гора на планетата. Има широк излаз на Атлантическия океан. Заради огромната си площ и богатство от ресурси днес Бразилия е сред най-бързо развиващите се и обещаващи икономики през 21-ви век.

 4 .            Китай. Китай заема площ от 9 560 780 кв.км. и освен, че е четвъртата най-голяма страна в света той е също и най-многолюдната нация на планетата. На територията на Китай се редуват удивително разнообразни пейзажи, което е напълно естествено за страна с толкова голяма площ. Преобладаващата част от населението на Китай е концнтрирано в южните и източни части.

 3 .            САЩ. С площ 9 629 091 кв.км. Съединените американски щати са третата по големина в света и същевременно икономически най-развитата и влиятелна държава на планетата. САЩ заемат огромни площи от Северна Америка, а територията на страната се простира на 3 океана – Тихия океан, Атлантическия океан и Северния ледовит океан. Освен че заемат огромна територия, Съединените щати имат като цяло доста благоприятен климат с изключение на Аляска, която се намира доста на север. САЩ е страната с най-разнообразен климат в света.

 2 .            Канада. Със своята площ от 9 970 610 кв.км. Канада е втората по големина страна в света. Подобно на САЩ, Канада също има излаз на три океана. Страната е най-голямата в западното полукълбо и е известна в цял свят с красивите си пейзажи. Тук се простират едни от най-обширните борови гори на планетата. Тъй като Канада е северна страна със суров климат по-голямата част от населението живее в южните погранични райони.

 1 .            Русия. Русия заема площ от  17 075 400  кв.км. Тя е най-голямата по площ страна в света. Заема огромни територии от Европа и Азия и се простира от Балтийско море до Тихия океан. На север в продължение на хиляди километри се простира крайбрежието на Северния ледовит океан. На огромната си площ Русия притежава неизчерпаеми природни богатства, които са основа на руската икономика. Тук се намират най-обширните иглолистни гори на планетата. Огромни площи от Руската федерация са почти незаселени заради суровите си климатични условия.

източник: touristmaker.bg

--------------------------