Сподели новината.

Почти двойно повече винетки са продадени за месец, показаха данните на Агенция “Пътна инфраструктура”. От 15 декември 2018 г. до 15 януари 2019 г. броят им е 460

[sociallocker]

416, докато преди година за същия период продажбите са били с 200 000 по-малко. Приходите са с близо 30% по-високи – над 23,2 млн. лева сега при 18,732 млн. преди година.

Според експертите от АПИ ръстът в продажбите се дължи основно на пускането на пътя на т.нар. толполиция. От началото на годината освен Пътна полиция и 50 автомобила, оборудвани с камери, следят за винетки. Те снимат номерата на автомобилите, а проверката в системата дали има валидна винетка се прави веднага. Ако се установи липса, номерът на нарушителя се подава към Пътната полиция или друга кола на толполицията, която да спре нарушителя.

Това подействало дисциплиниращо на шофьорите и те станали по-изрядни при пътуването с винетка, твърдят специалистите.

От АПИ посочват, че мрежата за продажба на електронни винетки е значително разширена от началото на годината. Те могат да се купят от близо 4000 обекта в цялата страна – на касите на областните пътни управления, в пощите, в бензиностанциите ОМВ и “Лукойл”, в магазините и чрез сайта на мобилния оператор А1, в офисите на Easy pay. Има инсталирани и терминали за плащане с карта – общо 293 в цялата страна, от които 40 на 19 ГКПП-та. Покупка може да се направи чрез сайтовете www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg и мобилно приложение.

Предстои да бъдат монтирани терминали за самотаксуване и на ГКПП Стрезимировци и Варна-ферибот. За влизащите през пристанищата на Оряхово, Свищов и Никопол терминали за самотаксуване са разположени в бензиностанции в близост до граничния пункт.

От пътната агенция допълват, че очакват в края на януари и през февруари да бъдат купени много електронни винетки, тъй като тогава изтичат хартиените стикери на повечето шофьори. Като правят уговорката, че това важи при условие, че се спази установената в годините практика шофьорите да си купят нова винетка веднага след изтичане на старата.

За да няма струпване на много заявки в електронната система, което да доведе до по-бавната обработка на данните, експертите съветват покупката да се направи по-рано. Системата е изградена така, че дава възможност винетка да се активира до 30 дни след плащането. По този начин тя може да се купи предварително, а да се зададе дата, от която да е валидна.

При покупка чрез сайтовете може да се плаща с банкова карта или банков трансфер, уточняват от АПИ.

Ако шофьорите изберат втората възможност, трябва да знаят, че са необходими 1-2 дни, за да се отрази плащането в системата и тогава винетката ще е валидна.

В останалите случаи може да се плати в брой. В рамките до 5 минути след покупката информацията се отразява в системата и винетката може да се ползва.

Трябва да се посочи каква ще се ползва – уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна. Системата сама изчислява коя е крайната дата за валидността. За улеснение в сайта и в мобилното приложение автоматично е посочена българска националност на регистрационния номер.

При въвеждане на регистрационния номер

се изписват

само главни

букви и цифри

В случай че има тире, точка или интервал, те не се въвеждат. Всички шофьори трябва да изберат категорията на автомобила.

По желание може да бъде посочена електронна поща, на която да се получи обратна разписка. Не е нужно тя да се разпечатва, нито да се носи в автомобила или да се представя на контролните органи.

Хората с увреждания получават безплатно винетка. За целта трябва да подадат заявление в дирекция “Социално подпомагане” по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или чрез имейл, но с електронен подпис.

Конвертирането на хартиените винетки в електронни отпадна и шофьорите, които имат валидни стикери на стъклото, не е необходимо да го правят.

Глобата за липса е 300 лв., има и компенсаторна такса от 70 лева

Ако няма валидна електронна винетка, на нарушител ще му бъде предложено да заплати компенсаторна – така ще може да довърши пътуването си в рамките на деня и няма да бъде писан акт.

Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно 70 лева за лек автомобил, 125 лева за камиони от 3,5 до 12 тона и 175 лева за тировете. При заплащане на компенсаторна такса на водача се издава документ, с който да удостовери плащането при последваща проверка на пътя.

Ако не бъде платена компенсаторната такса на място при толконтрола, тя ще може да бъде погасена по банков път, както и в пунктовете за продажба – в брой или чрез картово разплащане. На ГКПП ще бъде възможно и плащане в брой, отчитайки, че автомобилът не може да напусне страната в противен случай. При проверка от служителите на МВР няма да може да бъде плащана компенсаторна такса на място.

След заплащане на компенсаторна такса пътуването може да продължи без винетка, но до края на астрономическия ден. На следващия липсата на винетка отново ще се смята за нарушение.

Ако водачът откаже да плати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт. За да продължи пътя, трябва да плати стойността на най-евтината винетка за съответната категория автомобили – уикенд винетка за 10 лева за леките коли и седмична за тежкотоварните автомобили. Плащането отново е само с дебитна или кредитна карта.

В случай че шофьорът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което нарушителите ще дължат глоба – за леките автомобили е 300 лева, а за тежкотоварните над 3,5 тона – 1800 лв.

[/sociallocker]