Ти да видиш! Биолози обучиха пчели да различават четни и нечетни числа

0
155
medium Pchelari
Сподели новината.

Интелектът на пчелите се оказва по-голям, отколкото се е смятало досега – биолози от Австралия са успели да обучат тези насекоми да различават четни и нечетни числа, съобщава сайтът Конвърсейшън.

В експеримента изследователите са разделили пчели на две групи. Насекомите от едната група са били тренирани да свързват нечетните числа с подсладена вода, а четните – с горчива, а за тези от втората са важали противоположни правила. На пчелите са показвани карти с числата от 1 до 10 и те са се обучавали, докато не дадат правилен отговор с точност 80 процента.

Експертите отбелязват, че насекомите, които са свързвали нечетните числа със сладка вода, са се учили по-бързо. За разлика от тях хората запомнят по-бързо четните числа.

Досега учените смятаха, че способността да различават четни от нечетни числа е присъща само на човека, тъй като изисква високо ниво на абстрактно мислене. Биолозите преди са доказали, че пчелите са способни да извършват прости аритметични действия и да съпоставят числа със символи, предаде БТА.

--------------------------