вторник, май 28, 2024

Тежка година за пчеларите от Бургаско

Date:

Сподели новината.

Пчелари от Бургаски регион отчитат нулева година, предаде БНР. Други имат по-голям късмет и успяват да извадят мед, макар и с 60-70% по-малко в сравнение с миналата година. Емил Янев е от втората група. Слабите добиви, свързани основно с невижданата суша това лято, го принуждават да кандидатства по програмата de minimis. Той се надява да получи средства, с които да подхрани и зазими пчелите си. Но помощта, според него е повече от символична.

“Сумата е крайно недостатъчна. Пчелните семейства сега се подготвят, от това зависи следващата ни година. По de minimis дават по 7 лв и сумата е една и съща от години. Сушата е много голяма и се налага да продължим да подхранваме семействата до късно в годината. Тук в Бургаско не е валяло повече от 70 дни, заяви той.

Все повече пчелари са принудени да работят и друго, за да запазят бизнеса си. Други прибягват до кредити, които обаче после трудно успяват да връщат. Макар и закрепил своя пчелин, на Емил Янев също му се налага да започне редовна работа, за да издържа семейството си: “Аз имам почти 200 пчелни семейства, ако бях само на тях обричам семейството си на глад. Имам приятели с по 700-800 кошера, които не са извадили нищо, без средства – трудна работа. Ние сега трябва да изкараме оборотни пари, за да се погрижим за пчелите. Цялото земеделие има нужда от сериозна подкрепа от страна на държавата, иначе много колеги ще фалират”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...