Сподели новината.

Стартът на черешобера в Кюстендилско ще е след около две седмици – в края на май. Аграрспециалистите прогнозират богата реколта от плододаващите в региона около 17 хил. декара. Коментират се добиви от около 6-7 хил. тона добиви само за община Кюстендил, за региона – поне още 2-3 хил. тона. Но при КОВИД-кризата кампанията ще е вероятно най-трудната досега, отбелязват местни змеделски производители. Кой ще бере черешите, как ще се спазват противоепидемиологичните мерки по самите градини и изкупуването, какви ще са изкупните цени, ще останат ли необрани череши в края на кампанията, коментират и се притесняват земеделските произовдители и кооперациите.

Доста навреме дойде обявената от Министерството на земеделието и храните мярка, която да стимулира операторите за изкупуване, заготовка и преработка на българските череши. Както заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща с производители и преработватели на череши в България, проведена чрез видеоконферентна връзка, всички, които завишат изкупените количества от регистрирани земеделски производители и платят съответно продукцията, ще могат да получат финансово подпомагане на тон. Заради пандемията COVID-19 се очаква натиск върху пазара и намалено търсене. В тази ситуация е необходимо завишаване с около 30 % на изкупуване от операторите за заготовка за износ на прясна или консервирана череша, отбеляза министър Танева.

Много въпросителни как ще сработи тази мярка, коментират земеделски производители от Кюстендилско. По принцип мярката се възприема добре. Доскорошният шеф на института по овощарство край Кюстендил проф. Димитър Домозетов, сега частен земеделски производител, акцентира върху реализацията – ще има ли гарантиран пазар за черешите. А най-големият проблем според него е как ще се карат до градините групите берачи, след като с автобус това не се позволява заради мерките срещу коронавируса. Може би – с личен транспрот и да им се покриват разходите за гориво към надницата.

По селата коментарите са различни. В Соволяно например, едно от най-черешарските села в района, се опасяват, че изкупвачите пак ще наложат свои правила. И от мярката ще спечелат пак големите фирми и сериозните „играчи“. А за собствениците на по 2-3 декара черешови градини няма да има финансово подпомагане.

Италианците, които са собственици на преработвателен цех в съседното с. Копиловци, нямало да изкупуват, халетата им били пълни с миналогодишна продукция. Това притеснява много местните хора, които ще берат череши от градините си, казва кметът на Соволяно Пламен Илиев.

Според други каквито и мерки да се предприемат от страна на министерството и на държавата, черешовата кампания си има свои принципи и правила. „Който извади пари кеш – плаща на място, на самия пункт с черешите, той ще спечели“, казва инженер-агрономът Николай Джонев, който гледа екочереши в с. Горановци. „Как да изкупуваме повече, трябват пари. Финансовото подпомагане трябав да стане в началото на черешобера, не в края на кампанията“, предлагат тукашни закупвачи.