Сподели новината.

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило. Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени.

Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август. Турски ченгета го сгащват, след като за Желязков е издадена европейска заповед за арест. Очите е незабавно откаран в затвора „Малтепе“, където да чака връщането си у нас.

Репортер потърси за коментар служители в затвора, за да разбере повече за актуалното състояние на Митьо Очите. От трети корпус на „Малтепе“ потвърдиха, че Димитър Желязков е с влошено здравословно състояние. По думите на служител в институцията Очите има проблем, който е наложил той да бъде поставен под постоянно медицинско наблюдение, съобщава „България Днес“. От турския зандан не пожелаха да уточнят дали става въпрос за преместване в лечебницата на затвора, или Очите се намира във външна болница.

„Не мога да ви дам повече информация, тъй като самият Желязков е пожелал да не се разгласява състоянието му. Съгласно закона в Република Турция длъжностните лица не могат да съобщават каквато и да е информация на медиите“, категоричен бе затворническият служител.

Реклама

Здравословните проблеми на Очите датират отпреди две години. На 8 юни 2016 г. бе надупчен с куршуми и оцеля по чудо при престрелката с мутрите на кръвния си враг Божидар Кузманов – Божо Кравата в курорта Слънчев бряг. Оттогава Очите претърпя няколко операции на уретрата, както и лечение у нас и в чужбина, включително в истанбулска клиника. След играта на хирургическите ножове върху тялото му Очите ходи със специална торбичка, прикрепена към тялото, която подпомага отделителната му система.

От Върховна прокуратурата са категорични, че информация за влошено здравословно състояние на Димитър Желязков не е постъпвала при тях. Няма и новини около датата, на която турските власти ще върнат у нас Митьо Очите. Ченгетата от южната ни съседка сгащиха несебърския бандит, след като за него бе издадена червена бюлетина от Интерпол на 2 август. За броени часове Желязков е локализиран край тузарския петзвезден хотел „Рамада“ в Истанбул.

Установено е, че Очите отсяда там заедно със седем свои авери. Сред тях са любовницата му Илина, общинарят Бенчо Бенчев и служителят му Йовчо Делчев, бившият депутат Несрин Узун, шофьорът на Очите – Милчо Бомбето. Всички от кохортата на Желязков също са заловени и предадени на българската полиция през митническия пункт Капъкуле. Димитър Желязков остава в Истанбул в очакване екстрадицията му у нас да бъде решена по съдебен път.

Очакваното довеждане на Очите в България бави и разследването срещу него и хората му като престъпна банда за побои, палежи и рекет. Според прокуратурата те са действали в Бургаска област, въртели са наркоразпространение и са изнудвали бизнесмени и собственици на траурни агенции за прехвърляне на дялове и плащане на такса спокойствие. На сметката им е записан и палежът на скандалното заведение „4U“, където става престрелката с Божо Кравата.

При акцията през август с белезници бяха заключени 19 бабаити от обкръжението на несебърския бос. Повечето от тях бяха освободени и станаха свидетели. На пангара останаха да се пържат Радослав Николов-Рачо, Иван Пишиев, Венцислав Христов-Лавацата, Иван Найденов, Калоян Колев и Йордан Въчев-Ларжа. Карен Ованесян бе пуснат след самопризнания, а общинският съветник Пейко Янков получи обвинения малко по-късно.